Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Joe Biden az ABC News amerikai hírcsatornának adott szerdai interjújában hozzátette: egyelőre tárgyalnak a szövetségesekkel és az afgán kormánnyal a csapatkivonásról.

A kabuli kabinet ellen fegyveres felkelést folytató tálibok februárban felszólították Washingtont, hogy tartsa magát a dohai megállapodáshoz, amely az előző amerikai elnök, Donald Trump hivatali ideje alatt született.

Az egyezményben az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy május elejéig minden katonáját kivonja Afganisztánból a tálibok által vállalt biztonsági garanciák fejében. Washingtonban azonban a közelmúltban közölték, hogy a januárban hivatalba lépett kormány felülvizsgálja a megállapodást.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint a tálibok nem teljesítették a megállapodásban vállalt kötelezettségeiket, többek között azt, hogy mérsékelik az erőszakot, megszakítják a kapcsolatot más terrorszervezetekkel és lényegi előrehaladást érnek el az afgán kormánnyal zajló tárgyalásokon.

Korábban írtuk

Az Afganisztánt 1996 és 2001 között vezető tálibok tagadják a vádakat, és közölték, hogy ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi csapatok ellen, amennyiben Washington nem vonja ki katonái május 1-jéig.

Biden szerdán kulcsfontosságúnak nevezte Észak-Írország politikai stabilitását, és támogatásáról biztosította az ír konfliktust lezáró nagypénteki megállapodást, amely a Brexitet követően veszélybe került.

Biden Szent Patrik napján, az írek nemzeti ünnepén folytatott virtuális tárgyalást Micheál Martin ír miniszterelnökkel. Martin jelezte: várja, hogy Washingtonba látogathasson, és reméli, Biden is felkeresi majd Írországot.