Fotó: ShutterStock/Stratos Brilakis
Hirdetés

Az elnök arra figyelmeztetett: az ország történetében először az is előfordulhat, hogy nem tudják fedezni az adósságukat, ha a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell továbbra is akadályozza a jelenleg 28 400 milliárd dolláros adósságplafon megemelését. „A szörnyű következmények miatt nem akarom elfogadni, hogy ez legyen a vége, de hogy szavatolhatom-e? Ha tudnám, megtenném. De nem tudom” – fogalmazott Biden.

Az elnök csütörtökön aláírta azt a törvényt, amely ideiglenesen – december 3-áig – biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását, azonban a jogszabály nem tartalmazta az adósságplafon megemelését. Ezt ugyanis a republikánusok elutasították.

A képviselőház demokrata politikusai szerdán egy önálló törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely – immáron külön jogszabályként – 2022 decemberéig felfüggesztené az adósságkorlátot. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője akkor azt mondta, a törvényjavaslatot a szenátus elé terjeszti, de szinte biztos abban, hogy a republikánusok „blokkolni fogják azt”. Az Egyesült Államok október folyamán fizetésképtelenné válhat a felhalmozott óriási államadóssága miatt, ha nem emelik meg vagy nem törlik el a szövetségi adósságplafont.

Janet Yellen pénzügyminiszter a múlt héten levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, „akkor az Egyesült Államok (…) valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval fog szembesülni”.

Korábban írtuk

A demokraták szerint a republikánusok „vakmerő és veszélyes” politikai játékot játszanak az amerikai gazdasággal. „Álljanak félre az útból. Nem akarnak segíteni az ország megmentésében. Álljanak félre az útból, hogy ne okozzanak nagyobb kárt” – mondta Biden.

A konzervatívok továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a demokratáknak egyedül kell elvégezniük ezt a feladatot. McConnell a Bidennek írt hétfői levelében úgy fogalmazott: „A republikánusok álláspontja egyszerű. Nincsenek követeléseink. Két és fél hónapja figyelmeztettük Önöket arra: tekintve, hogy pártja egyedül akar kormányozni, egyedül kell kezelnie az adósságplafont is”.

A republikánus obstrukció miatt az amerikai törvényhozás felsőházában 60 szavazat kellene az adósságplafont megemelő kormányzati finanszírozási terv megszavazásához, azonban a 100 fős szenátusban a demokraták csak 50 helyet birtokolnak és az 50 fős konzervatív tábor részéről egyelőre teljes az elutasítás.