A várakozásoknak megfelelően az amerikai diplomácia új irányítója Antony Blinken 58 éves külügyi szakember lehet, aki korábban többször is az amerikai-európai, illetve a transzatlanti kapcsolatok erősítése mellett foglalt állást.

Hirdetés

A belbiztonsági tárca élére Biden a kubai származású Alejandro Mayorkast jelölte, aki – ha a szenátus megszavazza a jelöltségét – az első külföldön született politikus lesz ezen a poszton. Az első értékelések szerint Mayorkas elsődleges feladatának tekinti a Donald Trump republikánus elnök által meghirdetett szigorú bevándorlási politika megváltoztatását.

A hírszerzés csúcsigazgatói posztjára Joe Biden Avril Hainest szánja.

Biden bejelentette, hogy elnöki különmegbízotti posztot hoz létre klímavédelmi ügyekre, és különmegbízottként a 76 éves John Kerry volt külügyminisztert nevezte meg. A klímavédelmi különmegbízott – szintén először az amerikai történelemben – tagja lesz a Nemzetbiztonsági Tanácsnak is.

Korábban írtuk

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója Biden tervei szerint Jake Sullivan lesz. Az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti posztjára, kormánytagként – a Hillary Clinton volt külügyminiszter és elnökjelölt jelöléséről szóló előzetes hírekkel ellentétben – Linda Thomas-Greenfield várható. Az afroamerikai Thomas-Greenfield Barack Obama demokrata párti elnök kormányzata idején a külügyminisztériumban az afrikai ügyekért felelős államtitkár volt.

A bejelentés után Joe Biden közleményben hangsúlyozta, hogy olyan csapatra van szüksége, amely már az első napon készen áll a munkára. „Ezek az emberek legalább annyira gyakorlottak és jártasak a válságkezelésekben, mint amennyire újító szellemiségűek és nagy képzelőerejűek” – fogalmazott Joe Biden.

A demokrata párti elnökjelölt várhatóan még a héten megnevezi várható kabinetje további tagjait.

Az egyes tagállamok elnökválasztásra jogosult küldötteiből álló elektori testület, amely megválasztja az Egyesült Államok elnökét, december 14-én ül össze. Bidennek eddig a választási eredmények alapján 306 elektor támogatását sikerült elnyernie. Az elnökké választáshoz 270 elektori voksra van szükség.