Hans Grundberg a Twitteren is megosztott bejelentésében hozzátette, hogy a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszi lázadók delegációi várhatóan visszatérnek Ammánba, hogy folytassák a rendezést célzó egyeztetéseket.

Hirdetés

Leszögezte továbbá: reméli, hogy a felek folytatják az együttműködést, miután a tűzszünet megkötésével, majd annak meghosszabbításával „felcsillantották a reményt a jemeniek előtt, hogy igenis, létezik kiút a konfliktusból”.

A bejelentést üdvözölte Joe Biden amerikai elnök is, aki közleményében a fegyvernyugvás alatt eltelt két hónapot a több mint hét éve tartó polgárháború „egyik legnyugodtabb időszakának” nevezte, s felszólította a feleket, „igyekezzenek állandósítani ezt az állapotot”.

A csaknem nyolc éve tartó polgárháború szereplői között április 2-án életbe lépett tűzszünet eredetileg csütörtökön járt volna le. A megállapodás értelmében a felek leállítják a katonai műveleteket Jemen egész területén, illetve azon kívül is, ezen felül a kormányerők beengednek több üzemanyagszállító hajót a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe, valamint részben feloldják a 2016 augusztusa óta zárva lévő szanaai nemzetközi repülőtér blokádját, heti két alkalommal engedélyezve kereskedelmi járatokat Jordániába, valamint Egyiptomba.

Korábban írtuk

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a nemzetközileg elismert kormány csapatai között. A húszik 2014-ben foglalták el a fővárost. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció, Szaúd-Arábia vezetésével.