Hirdetés

A hagyományoknak megfelelően Biden istentisztelettel kezdte beiktatása napját, amelyre a Szent Máté apostolról elnevezett washingtoni katedrálisban került sor. A misén Kamala Harris leendő alelnök, illetve vezető demokrata és republikánus politikusok is jelen voltak. Judd Deere sajtótitkár-helyettes elmondta: Donald Trump leköszönő elnök a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból. A tisztségviselő semmit sem árult el a levél tartalmáról vagy hangneméről.

Trump felesége, Melania szintén rövid üdvözlőlapot írt Jill Biden leendő first ladynek – értesült a CNN amerikai hírtelevízió. Trump, aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, máig nem gratulált Bidennek győzelméhez, és búcsúbeszédeiben sem említette név szerint demokrata ellenfelét.

Hagyománynak számít, hogy a leköszönő elnök levelet hagy utódjának az Ovális Irodában. Barack Obama akkori vezető négy évvel ezelőtti üzenetében egyebek között arra emlékeztette Trumpot, hogy vele együtt ő is csak ideiglenes viselője az elnöki tisztségnek. „Ez tesz minket azoknak a demokratikus intézményeknek és hagyományoknak (.) az őrévé, amelyekért elődeink harcoltak és adták vérüket” – írta. „A mindennapi politika kötélhúzásától függetlenül rajtunk múlik, hogy a demokráciánk eszközeit legalább olyan erős állapotban hagyjuk, ahogy találtuk őket” – tette hozzá.

Trump számos elnöki hagyománnyal szakított. Például nem lesz ott Biden szerdai beiktatásán (hasonló 1869 óta nem történt), valamint nem hívta meg a demokrata elnökjelöltet a Fehér Házba azt követően, hogy kiderült: Biden győzött a novemberi elnökválasztáson.

Beiktatták alelnöki hivatalába Kamala Harrist

Kamala Harris – a hagyományoktól eltérően – Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre. Joe Biden megválasztott elnök beiktatása néhány perccel követi Harris eskütételét. Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik el.

Letette hivatali esküjét az Egyesült Államok 46. elnöke

Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében.

A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

Korábban írtuk