Fotó: ShutterStock.com/TheVisualsYouNeed
Hirdetés

Joe Biden cselekvésre szólította fel az ügyben a kongresszust is.

A Barack Obama demokrata párti elnök által 2015-ben rendeletileg bevezetett Késleltetett Cselekvés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) program azoknak a fiataloknak nyújt kitoloncolás elleni védelmet és munkavállalási lehetőséget, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik vittek az Egyesült Államokba gyermekként, és aztán ott is nőttek fel. A programba megfelelő feltételek mellett felvételt nyert, mintegy 600 ezer fiatalt „álmodozóknak” is nevezik az amerikai közéletben.

2020 júliusában Chad Wold, a Trump-kormányzat belbiztonsági minisztériumának vezetője bejelentette, hogy a Donald Trump vezette amerikai kormány nem fogad be több jelentkezést a DACA-programba, és felülvizsgálja a teljes programot.

A Fehér Ház azután tette közzé Biden elnök szombati közleményét, hogy előző nap Andrew Hanen bíró meghallgatást tartott kilenc állam, élükön Texas képviselőivel a DACA program kapcsán benyújtott beadványukról. Hanen az ügyben úgy ítélkezett, hogy Obama jogsértően járt el, amikor 2012-ben rendelettel létrehozta a programot.

Korábban írtuk

Szombati nyilatkozatában Biden úgy fogalmazott, hogy az ítélet bizonytalanná teszi több százezer fiatal bevándorló jövőjét. Hozzátette, hogy az igazságügyi minisztérium fellebbezni kíván az ítélet ellen, hogy „megőrizze és megerősítse” a DACA programot, s a belbiztonsági minisztérium is rövidesen intézkedni kíván az ügyben.

„Ugyanakkor csak a kongresszus képes olyan, tartós megoldást biztosítani, amely lehetővé teszi az Álmodozók számára az állampolgársághoz vezető utat, bizonyosságot és stabilitást biztosít ezeknek a fiatalembereknek, akiknek erre szükségük van és ezt megérdemlik” – szögezte le az elnök.

„Erős reményem, hogy a megbékélés révén vagy más módon a kongresszus végül biztosítja a stabilitást valamennyi Álmodozó számára, akik túl sokáig éltek félelemben” – tette hozzá Biden.

Hanen szerint a DACA megsértette a közigazgatási eljárásjogi törvényt, amikor létrehozták, ezért megtiltja a kormány számára további, a programra benyújtott pályázatok jóváhagyását. Közölte ugyanakkor, hogy 2015 óta azóta annyian – közel 650 ezren – vettek részt a programban, hogy ítéletének hatályát az ő esetükben ideiglenesen felfüggeszti, beleértve hosszabbító kérvényeik ügyét is.