Fotó: Facebook, képernyőfotó
Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt a pert többször elhalasztották. A christchurchi felsőbíróságon hétfőn megkezdődött tárgyalás előtt már egy nappal szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a katonai rendőrség lezárta a bírósági épület felé vezető utakat, csak a személyazonosság szigorú ellenőrzése után engedik át az embereket.

A 29 éves ausztrál férfi márciusban – korábbi álláspontját megváltoztatva – bűnösnek vallotta magát a bírósági meghallgatáson. Beismerte a bűnösségét 51 gyilkosság elkövetésében, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában.

Tavaly júliusban bejelentette, hogy nem kér védőügyvédet, saját magát fogja képviseli a tárgyalás során.

Korábban tagadta bűnösségét a szélsőjobboldali nézeteket valló férfi, aki nem titkolta, hogy a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve.

Korábban írtuk

A tavaly március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Tarrant ötvenegy embert megölt, és ötvenet megsebesített két christchurchi mecsetben. Automata fegyveréből válogatás nélkül nyitott tüzet az imádkozó hívekre, és a mészárlást élőben közvetítette a Facebookon. A támadót azonnal elfogták.

Az elkövető éveken át gondosan tervezte a merénylet, tanulmányozta a bűntény helyszíneit. A vérengzés előtt hosszú, több mint hetven oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Példaképének nevezte Andres Breivik norvég tömeggyilkost. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte.

A bíróság feltehetően életfogytig tartó, letöltendő szabadságvesztésre fogja ítélni.

A terrorcselekmény után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.