Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
Hirdetés

A 200 tagú képviselőházban a szavazáskor az ülésteremben jelenlévő 193 képviselő közül a kormányprogramot 106-an támogatták, 87-en pedig ellene szavaztak. Betegség miatt mindkét oldalon több képviselő hiányzott az ülésről.

A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének a szavazatát kellett megkapnia.

Az ötpárti kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92 képviselője van a 200 tagú alsóházban. A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik.

Az önálló Csehország három évtizedes történetében ez a mostani volt a leghosszabb olyan parlamenti ülés, amely a kormányprogrammal foglalkozott. Eddig az új kormányról leghosszabban, 16 órán keresztül, 2018-ban tárgyalt a képviselőház. Leggyorsabban pedig, másfél óra eltelte után, 2003-ban kapott bizalmat a cseh kormány.

Korábban írtuk

Petr Fiala miniszterelnök szerda reggel a maratoni ülést bevezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy a koalíciós kormány programja realista, nem ígér teljesíthetetlen dolgokat és célja, hogy Csehország a világ legfejlettebb országai közé kerüljön.

Az ANO mozgalom nem fog bizalmat szavazni a kormánynak, amely hazudik, mert programjában teljesíthetetlen dolgokat ígér – jelentette ki Andrej Babis, az ellenzéki mozgalom elnöke, volt kormányfő, aki majdnem másfélórás beszédben reagált Petr Fiala alig félórás felszólalására.

Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke ugyancsak több mint egyórás kritikus felszólalásában előre bejelentette, hogy pártja képviselői a kormány ellen fognak szavazni.

Petr Fiala polgári demokrata politikus ötpárti kormányát december 17-én nevezte ki Milos Zeman államfő. A cseh alkotmány szerint az új kabinetnek 30 napon belül kellett benyújtania a parlamentnek programját és bizalmat kérni maga iránt.