Bizalmatlansági indítványt terjeszt be hétfőn a francia kormány ellen három baloldali ellenzéki párt – jelentette be csütörtökön Olivier Faure, a szocialisták főtitkára.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Faure hozzátette, hogy a szocialista, a kommunisták és a Lázadó Franciaország párt az elkövetkező napokban szövetségeseket keres majd a bizalmi szavazáshoz más politikai csoportok körében. 

Ugo Bernalicis ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy a francia kormány fejjel megy a falnak, és ebben a helyzetben az ellenzék kötelessége megállítani, kormányváltást, és ezáltal politikai változást kieszközölni. Bernalicis szerint az ellenzék meg akarja győzni Emmanuel Macron francia államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártjának a képviselőit is, hogy támogassák az indítványt. Felhívta a figyelmét, hogy az ő északi szavazókörzetében is vannak olyan LREM-es politikusok, aki felvették a sárga mellényt. Pierre Dharrévile kommunista párti politikus szerint a kormány által bejelentett intézkedésekkel az ország nem fog kievickélni a válságból, az ellenzék pedig demokratikus megoldást akar, választ kell szerinte adni a társadalmi felháborodásra. 

A hatályos törvények szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtását a képviselők legalább tíz százaléka kezdeményezheti, vagyis 58 képviselő kell hozzá. A szocialistáknak 29, a „lázadóknak” 17, a kommunistáknak 12, vagyis együtt összesen pont 58 mandátuma van. A kormány megbuktatásához azonban a képviselők legalább felének kell támogatnia a bizalmatlansági indítványt az 577 fős parlamentben.

A szóban forgó három párt július végén, félretéve ellentéteit, közösen „jelképesnek” nevezett bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen a Benalla-ügyben, de nem jártak sikerrel, mindössze 74-en támogatták a kezdeményezésüket. Az AFP felhívja a figyelmet arra, hogy 1958 óta száznál több bizalmi szavazás volt a parlamentben a kormány ellen, de csak egy érte el a célját, amely a Pompidou-kormány bukásához vezetett 1962-ben.

Közben hét szakszervezet csütörtökön közös közleményben elítélte az erőszak minden formáját a sárgamellényes mozgalom követeléseinek kinyilvánításakor. Emmanuel Macron előző nap arra szólította fel a politikai pártokat és társadalmi partnereket, hogy egyértelműen és határozottan szólítsák nyugalomra a tüntetőket. 

A szakszervezetek képviselőinek megbeszélése után kiadott közlemény úgy fogalmaz, hogy az országban teret kell nyernie a párbeszédnek, oda kell figyelni egymás szavára. „A mostani nagyon megromlott légkörben a sárgamellényesek felvonulása lehetővé tette a legitim düh kinyilvánítását. A kormány nagy késéssel ugyan, de végül megnyitotta az utat a párbeszéd előtt” – áll a közleményben, amelyben a szakszervezetek kifejezték szándékukat, hogy saját követeléseikkel és javaslataikkal rész vegyenek a párbeszédben.

A francia hírügynökség megjegyzi, ritkán fordul elő, hogy a francia szakszervezetek közös közleményt fogalmaznak meg, általában inkább széthúzás jellemző rájuk.

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően Édouard Philippe miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a kormány eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti. Eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének a bejelentette, hogy a kormány hat hónapos moratóriumot hirdet az üzemanyag adójára, valamint befagyasztja a lakossági energiaárakat és megemeli a minimálbért. Az engedmények azonban érezhetően késve érkeztek, a három hete tartó tüntetésekre ezután is folytatódtak.