A biztonsági kordonokba hajtott egy autó a londoni parlamentnél kedden, a sofőrt letartóztattak, a környéket hosszú időre lezárták.

Képernyőfotó: twitter.com

A rendőrség tájékoztatása szerint három járókelő és kerékpáros sérült meg közülük kettő szorult kórházi ellátásra. Egyiküket – egy férfit – már elengedték, a másik – egy nő – súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel továbbra is kórházban van.

A nyomozást a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata vezeti. Neil Basu parancsnok sajtótájékoztatón közölte: tekintettel arra, hogy úgy tűnik, az autós szándékosan cselekedett, továbbá a helyszínre és az incidens jellegére – a gázolásra -, terrorgyanús incidensként kezelik az ügyet. Hozzátette, tudomásuk szerint a férfi nem szerepelt a biztonsági szolgálatok megfigyelési listáin.

A gyanúsított egy húszas évei végén járó férfi, aki a terrorelhárítási parancsnok tájékoztatás szerint egyedül volt az autóban. Korábbi helyszíni tudósítások szerint a gázolót bilincsben vezették el, a rendőrség tájékoztatása szerint egy dél-londoni kapitányságon őrzik, de egyelőre nem működik együtt a hatóságokkal. Fegyvert nem találtak az ezüst színű Ford Fiestában, a jelek szerint a férfinek társa sem volt a helyszínen.

A BBC hírtelevíziójában a brit belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára azt mondta, a gyanúsított Birmingham környékén él, brit állampolgár, de nem brit születésű.

A csatorna által megszólaltatott szemtanúk szerint az autó nagy sebességgel haladt, először járókelők és kerékpárosok közé hajtott, utána csapódott a kordonba. Ezt megerősítette a rendőrség is.

Neil Basu a sajtótájékoztatón közölte, hogy információik szerint sem Londonban, sem az ország más részében nem kell további incidensektől tartani ezzel az üggyel összefüggésben.

A parlament a legjobban védett környékek közé tartozik a brit főváros központjában. Az épületet erős, betonból és acélból készült biztonsági kordonok övezik.

Az incidens után Theresa May kormányfő és Sajid Javid belügyminiszter egyaránt méltatta a rendőrséget, amiért rendkívül gyorsan cselekedett. Kifejezték együttérzésüket a sérültekkel. A szabadságát Svájcban éppen töltő miniszterelnök később közleményt adott ki, amelyben megdöbbentőnek nevezte a történteket. Emlékeztetett arra, hogy a szigetországban jelenleg a második legmagasabb, súlyos fenyegetettséget jelző riasztási fokozat van érvényben az általános terrorveszélyre vonatkozóan. Éberségre szólította fel a lakosságot.

Az incidens miatt kedd délutánra összehívták a brit kormány rendkívüli helyzetekben tanácskozó testületét (COBRA).

A parlament melletti Westminster hídon tavaly márciusban gázolásos és késeléses merényletet követtek el, amelyben az elkövetővel, a brit Khalid Masooddal együtt hatan haltak meg, köztük egy rendőr, több mint ötvenen pedig megsérültek. A hatóságok szerint a terrorcselekmény iszlamista indíttatású volt.

Nagy-Britanniában a westminsteri támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, ezeknek 36 halálos áldozatuk volt.