Fotó: MTI/AP/Renata Brito, illusztráció
Hirdetés

Az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság (LIBE) 34:26 arányban hagyta jóvá az indítványt, amelyben határozottabb felelősségvállalásra, fenntartható és állandó jellegű megoldás elfogadására szólították fel az Európai Unió (EU) tagállamait az eseti jellegű megállapodások helyett.

Emellett tisztességes mechanizmus felállítását sürgették a tengeren felvett menedékkérők elosztására a szolidaritás jegyében.

A képviselők rámutattak, hogy bár az utóbbi években jelentősen visszaesett az EU-ba érkezők száma, a Földközi-tenger közepén húzódó migrációs útvonal továbbra is a világ legveszélyesebb útvonalának számít, csak idén több mint hétszázan vesztették életüket átkelés közben.

Leszögezték, hogy a nemzetközi és a közösségi jog is előírja a kimentettek partra szállításának kötelezettségét, Líbia viszont nem vehető biztonságos helynek.

Végezetül hangsúlyozták, hogy a legális, biztonságos migrációs csatornák létrehozása lenne a legjobb módja az emberéletek megmentésének, illetve kiemelték, hogy a civil szervezetek humanitárius segítségnyújtási tevékenységét nem szabadna kriminalizálni.

A kérdésről szerdán vitáznak a plenáris ülésen, másnap pedig sor kerül a szavazásra az állásfoglalásról.