Az elsőként reagáló Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán kijelentette, mivel egy francia nem kormányzati szervezet hajójáról van szó, Marseilles-be kell mennie.

Hirdetés

„Olaszország nem Európa menekülttábora, nem francia vagy német gyarmat. Ezt az árat kell fizetnie a Draghi-kormánynak, hogy tapsot kapjon Európától? Engednie kell, hogy szolgaként kezeljék?” – kérdezte Giorgia Meloni.

 Pietro Bartolo, a baloldali Demokrata Párt (PD) Európai Parlamenti képviselője, aki korábban Lampedusa szigetén orvosként dolgozott, a La Stampa napilapnak szégyenérzetét fejezte ki, amiért „Olaszország és Európa nem képes egy maroknyi embert befogadni, tényleg maroknyi csoportról van szó, és nem vagyunk képesek 572 emberről megállapodni, miközben a Földközi-tengeren szünet nélkül halnak meg”.

Bartolo hozzátette, az Európai Unió azt ismétli, nem az ő feladata a kikötők kijelölése, „de Európa nem fordíthatja el mindig másfele a tekintetét”. Úgy vélte, hogy a származási és tranzit-országok anyagi támogatása nem elegendő a határok ellenőrzéséhez.

Korábban írtuk

Az Ocean Viking a francia Sos Mediterranee nevű szervezet hajója. Jelenleg az egyetlen civilhajó, amely a Földközi-tengeren tevékeny, mivel a többi szervezet járműveit az olasz hatóságok az utóbbi hetekben műszaki hiányosságok miatt nem engedték újraindulni a kikötőkből, miután Lampedusa és Szicília szigetén kötöttek ki bevándorló-csoportokkal.

Olaszországba év eleje óta mintegy 22 ezer bevándorló érkezett, a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett valamivel több kint 7500-hoz képest.