Fotó: MTI/AP/AFP pool/Gyenya Szavilov
Antony Blinken amerikai külügyminiszter aknakereső terriert fog egy kijevi gyermekkórházban tett látogatáson
Hirdetés

„Tájékoztattam (Volodimir) Zelenszkij elnököt, hogy a (Joe Biden amerikai) elnök adta felhatalmazásomnak megfelelően 2022 szeptemberétől engedélyeztem a huszadik fegyver- és felszereléscsomagunkat Ukrajnának. Ez a 675 millió dolláros csomag további fegyvereket, lőszereket és felszereléseket tartalmaz az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készletéből. Ezen túlmenően az (amerikai) külügyminisztérium tájékoztatta a kongresszust azon szándékunkról, hogy további 2,2 milliárd dollárt kívánunk hosszú távú, külső katonai finanszírozásra fordítani Ukrajna és 18 szomszédja biztonságának megerősítésére. Olyan NATO-tagokról és regionális biztonsági partnerekről van szó, amelyek esetében a legnagyobb az orosz agresszió kockázata. A mai bejelentés után az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek összege körülbelül 15,2 milliárd dollár a Biden-adminisztárció hivatalba lépése óta” – áll Blinken közleményében, amelyet az ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után adott ki.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy Blinken előre nem bejelentett látogatásra érkezett csütörtökön az ukrán fővárosba.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint Zelenszkij a megbeszélés után kijelentette, hogy az amerikai külügyminiszter küldöttségének látogatása fontos jelzés és „garancia arra, hogy Ukrajna vissza tudja szerezni ideiglenesen megszállt területeit”.

„A delegáció látogatása fontos jelzés számunkra, megerősíti azt a nemzetközi összefogást, amely Ukrajna szabadságáért, a demokráciáért, a népünkért, az emberekért, a földünkért indult az Oroszország agressziójával szembeni háborúban. Hálásak vagyunk ezért a jelzésért, a jelentős támogatásért, amelyet naponta nyújtanak” – hangoztatta Zelenszkij. Kiemelte: „ezek nagyon fontos jelzések, amelyek azt jelzik, hogy az Egyesült Államok velünk van. Számunkra ez a garancia arra, hogy vissza tudjuk szerezni a területeinket”.

Korábban írtuk

Az államfő köszönetét fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek, a teljes amerikai elnöki adminisztrációnak és az amerikai kongresszus képviselőinek is Ukrajna támogatásáért.

Közben Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán erők már több mint 700 négyzetkilométert foglaltak vissza a harkivi és déli országrészekben. Szavai szerint jelenleg az ukrán katonai egységek Harkiv irányában – csaknem 50 kilométeres mélységig – behatoltak az ellenséges védelmi vonalak mögé, és több mint húsz települést foglaltak vissza eddig. Hangsúlyozta, hogy a műveletek még folytatódnak.

Az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár sajtószolgálata pedig arról adott hírt, hogy megsemmisítették az orosz erők egy megerősített állását Herszon megyében. „A 120 milliméteres aknák tüze hatására az orosz megszállók lelassították offenzívájuk ütemét, és elhagyták pozícióikat” – írták a sajtóközleményben. A műveletről videofelvételt is közzétettek a Youtube-on.