Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni az elkövetők felelősségre vonása érdekében.

Hirdetés

„Orosz csapások érnek kórházakat, iskolákat és lakóépületeket. Az Oroszország emberi és nemzetközi jogsértéseiről szóló jelentések óráról órára halmozódnak” – mondta Blinken a múlt csütörtök óta Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban.

Az amerikai tárcavezető szerint a Kijev és szövetségesei által beterjesztett határozattervezet a jogsértések nemzetközi kivizsgálásáról fontos lépés a történtek dokumentálása és a felelősségre vonhatóság szempontjából.

Blinken beszéde az Egyesült Államok visszatértét is jelezte a Genfben működő testületbe, amelyből Donald Trump akkori elnök léptette ki az országot 2018-ban azzal az indoklással, hogy elfogult Izraellel szemben.

Korábban írtuk

Az amerikai külügyminiszter szót emelt az északnyugat-kínai Hszincsiangban kialakult emberi jogi helyzettel kapcsolatban. Kijelentette, hogy a pekingi vezetés „népirtást és emberiesség elleni bűncselekményeket követ el” az ujgur muszlim kisebbség ellen.

Blinken egyben felszólította Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztost, hogy tegye közzé hivatalának jelentését a hszincsiangi helyzetről. Kiszivárgott iratok, túlélők, áldozatok és szemtanúk beszámolói alapján nyugati jogvédők és több ország is azzal vádolja Pekinget, hogy legalább egymillió embert, főként ujgurokat internálótáborokba küldtek, kényszersterilizációt és nőkön abortuszt hajtottak végre, valamint kényszermunkát alkalmaztak. Peking tagadja ezeket a vádakat.