„Eddig nem láttuk jelét annak, hogy Putyin elnök komolyan lényegi tárgyalásokat akarna” – jelentette ki Blinken az amerikai szenátus külügyi bizottságában.

Hirdetés

Az Egyesült Államok támogatja az ukrajnai vezetést a békeszerződésre irányuló diplomáciai erőfeszítéseiben – tette hozzá az amerikai külügyminiszter. Kifejtette: „a célunk annak a biztosítása, hogy az ukrán vezetés képes legyen visszaszorítani az orosz agressziót és megerősíteni pozícióját az esetleges tárgyalásokon”.

Blinken Rand Paul republikánus szenátor kérdésére válaszolt, aki azzal vádolta meg Joe Biden amerikai elnököt, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása mellett kardoskodva hozzájárult Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Ukrajna lerohanásával kapcsolatos döntéséhez.

Az amerikai külügyminiszter szerint azonban már az invázió február 24-i kezdete előtt Oroszországgal tárgyalva világos volt, hogy Vlagyimir Putyinnak a NATO-csatlakozással kapcsolatos bírálatai csak ürügyül szolgáltak.

Korábban írtuk

„Megpróbáltunk komolyan tárgyalni ezekről a kérdésekről” – mondta Blinken. „Nagyon világos volt Putyin elnök saját szavai alapján, hogy ez nem Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szólt, hanem ő mindig abban a hitben volt, hogy Ukrajna nem érdemli meg, hogy szuverén és független állam legyen” – tette hozzá.

Blinken kérte a kongresszust, hogy hagyja jóvá a Biden-kormány által a külügyminisztérium számára javasolt költségvetést. Mint mondta, a finanszírozás kulcsfontosságú annak biztosítására, hogy az ukrajnai háború „stratégiai kudarc” legyen Oroszország és üzenet a szomszédaikat esetleg lerohanó más országok számára.

Blinken a hét végén Kijevbe látogatott Llyod Austin védelmi miniszterrel és az a „kitörölhetetlen benyomása” volt, hogy Ukrajna győz, mindenekelőtt a fővárosban.

Blinken kedden a bizottságban kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi reagálás az orosz invázióra „megmutatta az amerikai diplomácia erejét és célját”, Közölte: a következő pénzügyi évre tervezett 60,4 milliárd dolláros (21 270,5 milliárd forint) költségvetésre szükség van partnerek és szövetségesek meggyőzésére az ügyben.