A Facebook közösségi internetes platformnak be kell szüntetnie oroszországi tevékenységét, ha nem tesz eleget a személyi adatvédelmi törvény előírásainak – figyelmeztetett Alekszandr Zsarov, az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) vezetője újságíróknak nyilatkozva Moszkvában.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Zsarov szerint a Facebookot 2018-tól blokkolhatják. A személyi adatokról rendelkező, 2015. szeptember 1-jén életbe lépett orosz jogszabály arra kötelezi mind az orosz, mind a külföldi vállalatokat, hogy az oroszok adatait Oroszországban működő szervereken tárolja. 
    
„A törvény mindenki számára kötelező, ez nem kétséges, vagyis vagy elérjük a törvény végrehajtását, vagy a cég befejezi tevékenységét az Oroszországi Föderáció területén, ahogyan az, sajnos, a LinkedIn esetében történt. Ebben nincs kivétel” – mondta a Roszkomnadzor igazgatója.
    
Mint mondta, a hatóság idén nem tervez ezzel kapcsolatos ellenőrzést a Facebooknál, de jövőre „megfontolja”. A közösségi szolgáltató Zsarov szerint hivatalos levelet nem intézett a Roszkomnadzorhoz.
    
„Nem egyedi szolgáltatásról van szó, vannak más közösségi hálózatok is. Ezért törekedni fogunk arra, hogy a cég tiszteletben tartsa a törvényt” – mondta. 
    
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén azt hangsúlyozta kedden, hogy a Facebooknak mint profitorientált kereskedelmi vállalatnak be kell tartania az orosz törvényeket. Úgy vélekedett, „nem lenne korrekt” azt mérlegelni, hogy a cég tevékenysége mennyire hasznos vagy káros Oroszországnak.
    
Nyikolaj Nyikiforov orosz távközlési és tömegkommunikációs miniszter ugyancsak azt hangoztatta, „mindegy, hogy hívnak egy vállalatot és mely országból való”, tiszteletben kell tartania a hatályos törvényeket. Kilátásba helyezte, hogy az irányítása alatt álló tárca szigorúan ellenőrizni fogja a jogszabály betartását. Mint mondta, ha ezt a cég nem teljesíti, akkor nem marad más lehetőség, mint a blokkolás.

(MTI)