Nigel Pritchard, a CNN szóvivője a Hír Televíziónak nyilatkozva elmondta, televíziója bocsánatot kér, amiért az APTN-től átvett, tavaly márciusi budapesti tömegoszlatások képeivel illusztrálta a Radovan Karadzsics kiadatása elleni, kedd esti tömegtüntetésről készült vágókepeit.

Arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket tesznek a jövőben, hogy hasonló eset ne forduljon elő, valamint hányan felügyelik az APTN hírügynökségtől átvett vágóképeket, a szóvivő nem volt hajlandó válaszolni.

Az APTN hírügynökség szintén elismerte a hírTV-nek, hogy hibázott a belgrádi demonstrációról készített videokazetta tartalmának továbbításakor. A hírügynökség magyarázata szerint az új felvétel nem írta teljesen felül a korábbi budapesti tömegoszlatásról készített felvételeket, így a hírügynökség közvetlen kliensei, a CNN is, figyelmetlenségből belevették a vágatlan budapesti felvételeket is összefoglalójukba. Az APTN alkalmazottjai észrevették a hibát, értesítettek a hírszolgáltatókat és új felvételeket küldtek át.

Hogy elkerüljék az ilyen, ritkán előforduló eseményeket, az APTN hírügynökség nagyobb óvatosságra intette alkalmazottjait a korábbi videokazetták újbóli felhasználásánál, valamint a még frissülő hírek felvételeinek határidőre történő átjátszásának ellenőrzésekor – értesítette Jack Stokes, az APTN médiaigazgatója a Hír Televíziót.

A CNN másfél perces összeállításában az Andrássy úti gyújtogatás, a Magyarországon többször is bevetett vízagyú, illetve a nemzeti zászló és a budapesti Kisföldalatti egyik állomása is jól kivehető.

(hírTV)