Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev
Hirdetés

Bulgáriában két év alatt ez volt az ötödik parlamenti választás.

A vasárnapi választások eredményei szerint a GERB és a Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) blokkja együttesen a szavazatok 26,5 százalékát szerezte meg, megelőzve a Nyugat-barát reformista blokkot, amelyet a Folytatjuk a Változást vezet 24,9 százalékkal, míg a nacionalista Újjászületés párt a voksok 14,4 százalékát kapta. Ez utóbbi párt népszerűsége nőtt tavaly októberhez képest, amikor 10 százalék körüli eredményt ért el.

A negyedik helyen a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (MRF) nevű török kisebbségi párt áll 13 százalékkal, míg az egykori kommunista párt utóda, a Bolgár Szocialista Párt (BSP) 9 százalékos eredménnyel az ötödik.

Szlavi Trifonov volt énekes sztár Van Ilyen Nép (ITN) nevű pártja visszatér a parlamentbe, mert átlépte a bejutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt (4,25 százalék). A párt tavaly néhány hónapig részt vett a kormánykoalícióban, majd kilépett, és megbuktatta a kormányt.

Korábban írtuk

A végleges eredményeket legkésőbb e hét csütörtökre ígérik.

A 2021. április 4-én tartott rendes, majd az azt követő előrehozott parlamenti választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. Az egy éven belül harmadik, 2021. november 14-i voksolást a néhány héttel korábban alapított Folytatjuk a Változást párt (PP) nyerte meg, s december 13-án a Nyugat-barát Kiril Petkov vezetésével négypárti koalíciós kormány lépett hivatalba. A kabinet 2022 júniusában a parlamentben elvesztette a bizalmi szavazást, s miután új kormányt három próbálkozás után sem sikerült alakítani, 2022. október 2-án újból parlamenti választásokat kellett rendezni.

Az ügyvivő kabinet élén 2022. augusztus 2. óta a párton kívüli Galab Donev áll.