Fotó: ShutterStock.com/Antonio Scorza (illusztráció)
Hirdetés

Eduardo Pazuello egészségügy-miniszter kedden jelentette be a vásárlást az elnök ellenlábasával, Joao Doriával, Sao Paulo kormányzójával, akinek a regionális kormányzata szintén részt vesz a védőoltás kifejlesztésében. A vásárlás értékét kétmilliárd brazil reálra (109,6 milliárd forintra) becsülték.

„A brazil nép nem lesz másnak a kísérleti nyula” – írta Bolsonaro a közösségi médiában, hozzátéve, hogy a Sinovac által fejlesztett oltóanyagnak még nem fejezték be a kipróbálását. „Úgy döntöttem, hogy nem vásárlunk ilyen vakcinát” – közölte.

Bevett szokás, hogy a kormányok ígéretesnek tűnő vakcinajelöltekből számos adagot vásárolnak, hogy megfelelő készletük legyen, ha hatásosnak bizonyulnak. A vételárat rendszerint nem térítik vissza, ha az oltóanyag mégsem hatékony.

Brazíliában a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 betegségnek több mint 153 ezer halálos áldozata van, a második legtöbb az Egyesült Államok után. A dél-amerikai országban az igazolt fertőzöttek száma 5,2 millió, ezzel a harmadik helyen áll a világban az Egyesült Államok és India mögött.

Korábban írtuk

Bolsonaro és Doria a járvány kitörése óta verseng egymással, ellentétes álláspontokat képviselve az otthonmaradás és a korlátozó intézkedések terén.

Brazília legnépesebb államának kormányzója vezeti a közegészségügyi szakértők tanácsát és korlátozó intézkedéseket hozott, míg az államfő azzal érvelt, hogy a gazdasági visszaesés több embert ölhet meg, mint a betegség.

Doria, aki a 2018-as választásokon még támogatta Bolsonarót, azóta elhatárolódott az elnöktől, és a 2022-es választás esélyesének tartják.

Bia Kicis parlamenti képviselő, Bolsonaro közeli szövetségese, közösségi oldalain egy másik üzenetet tett közzé, amely az állítása szerint az elnöktől származik: „Figyelmeztetek, hogy egyetlen adag oltóanyagot sem vásárolunk Kínától, és a kormányzatom nem tárgyal Joao Doriával a Covid-19-ről” – áll az üzenetben.

Júniusban a brazil kormány bejelentette, hogy megállapodott az Oxfordi Egyetemmel és az AstraZeneca gyógyszergyárral 100 millió adag vakcinajelölt vásárlásáról.