Nem túlzás azt állítani, hogy a U2 frontembere, Bono nem kedveli Jimmie Akessont. Szeptemberben immár másodszorra hasonlította ugyanis a Svéd Demokraták vezetőjét egy nácihoz egy koncert alatt a zenész.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Miközben egy fotófilter segítségével Bono átváltozott „Macphistóvá” – ami úgy tűnik, a fausti démon, Mefisztó ír változata -, az együttes 1991-es, Acrobat című dalát úgy konferálta fel, hogy közben gúnyosan gratulált Európa legismertebb populista politikusainak, ez alkalommal a dánokkal nyitva a sort.

„Dánia, már megfeledkeztem csodálatos gyarmatosító szokásaidról, de látom, megtaláljátok a saját utatokat. Kinek kell a Borgen [egy népszerű dán tévéműsor]. Inkább betiltjátok a burkát és összegyűjtitek a szörnyű menedékkérők ékszereit. Bravó!”

Miután Orbán Viktor magyar miniszterelnököt „cuki pasinak” nevezte, náci karlendítést mutatott be és azt üvöltötte, „Jimmie Akesson, a következő ajtó Svédországban” – ez először a szeptember kilencedikei, párizsi koncertjükön játszotta el. Ezek után Marine Le Pent sértegette, „apuka kicsi lányának” nevezte, és azt mondta róla, ő „a kislány, akinek nagy ötletei vannak”.

„Macphisto” alakja három figura egyike, amelyeket Bono a U2 Zoo TV turnéjára talált ki még 1992-ben. Akkoriban „Macphisto” gúnyos megjegyzéseket tett helyi politikusokra, miközben eltúlzott, a felső osztályok tagjaira jellemző angol akcentust használt.

A szombati koncertre, ahol a fentiek elhangzottak, minden jegyet eladtak a koppenhágai Királyi Arénában.