Johnson maximális derűlátással számolt be a telefonbeszélgetésről. „Várakozással tekintek a két ország között régóta fennálló szövetség mélyítése elé, aminek egyebek között kedvez, hogy mindkét ország úgy akar túljutni a koronavírus-járványon, hogy közben zöldebbé és fenntarthatóbbá teszi gazdaságát” – írta a brit miniszterelnök a Twitteren.

Hirdetés

A Downing Street egyik szóvivője azt mondta: a miniszterelnök üdvözölte Biden azon döntését, hogy visszalépteti országát a párizsi klímamegállapodás aláírói közé, az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO) és a WHO vezetésével a védőoltások méltányos globális elosztására létrehozott COVAX kezdeményezésbe. Beszéltek a két ország között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról, amely azért vált szükségessé, mert Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból. A miniszterelnök megígérte, hogy a lehető leghamarabb megoldják a vitás kereskedelmi kérdéseket. A két vezető hitet tett országuk NATO-tagsága, az emberi jogok érvényesülésének elősegítése és a demokrácia védelme mellett.

Biden egy nappal korábban országa két szomszédjának vezetőjével beszélt: Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel.

Korábban írtuk