Fotó: MTI/EPA/Will Oliver
Hirdetés

Boris Johnson a Downing Streetről közvetített televíziós beszédében közölte: hétfőtől visszatérhetnek munkahelyükre azok, akiknek munkavégzése otthonról nem megoldható.

Johnson az építőipari és a feldolgozóipari munkavállalókat említette azok között, akikre ez az enyhítés kiterjed, de közölte: a kormány mindenkit arra buzdít, hogy ne tömegközlekedési eszközökkel, hanem autóval, illetve ha lehetséges, gyalog vagy kerékpárral menjenek munkába.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy szerdától már nemcsak naponta egy rövid testmozgás céljából, hanem korlátlanul lehet a szabadban tartózkodni, lehet napozni, sportolni a parkokban, sőt autós kirándulásokat is lehet tenni, de együtt továbbra is csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak közterületen.

Korábban írtuk

Johnson részletek nélkül közölte ugyanakkor azt is, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába.

A brit miniszterelnök ezt a tervet azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni a fertőzés újbóli behurcolását külföldről, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában a fertőződési ráta már jelentősen csökkent.

A Downing Street vasárnap este kiadott közleményéből ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy ez a karanténintézkedés nem lesz teljes körű.

A londoni miniszterelnöki hivatal közölte: Boris Johnson és Emmanuel Macron francia elnök a nap folyamán telefonbeszélgetést tartott annak szükségességéről, hogy a hazai fertőződési ráta csökkenésével immár a külföldről eredő új fertőződések kockázatával is foglalkozni kell.

Johnson hivatalának beszámolója szerint a brit kormányfő és a francia elnök együttműködésről állapodott meg „megfelelő határintézkedések” életbe léptetése végett.

A Downing Street hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre ez idő szerint nem lépnek érvénybe karanténintézkedések, és a felek minden lépést egymással egyeztetve, viszonossági alapon tesznek meg.

Vasárnap esti televíziós beszédében Boris Johnson ötfokozatú járványriasztási rendszer bevezetését is bejelentette.

Ennek első, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új koronavírus nincs már jelen Nagy-Britanniában.

A skála ötödik, legmagasabb, vörös riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus járványügyi helyzetet jelezne, amely például akkor következett volna be, ha a mostani járvánnyal a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) nem tudott volna megbirkózni – mondta beszédében a brit miniszterelnök.

Johnson kiemelte: a járvány megfékezését célzó, március 23-án érvénybe léptetett korlátozó intézkedések eddigi szakaszában Nagy-Britannia a második legmagasabb, vagyis a negyedik riasztási szinten volt, de a lakosság áldozatvállalásának köszönhetően most már „lépésről lépésre” el lehet indulni a harmadik fokozat felé.

A brit miniszterelnök közölte azt is: a kormány úgy ítéli meg, hogy legkorábban június 1-től szakaszosan hozzá lehet kezdeni a boltok megnyitásához, és az általános iskolai alsó tagozatok egyes évfolyamainak diákjai is visszatérhetnek az iskolákba.

Ezután, legkorábban júliusig remélhetőleg meg lehet kezdeni egyes vendéglátóhelyek újranyitását is, de csak akkor, ha a járványügyi mutatók ezt lehetővé teszik.

Johnson vasárnap esti beszédében végig hangsúlyozta, hogy e terv egésze feltételes, és ha a járvány újból terjedni kezdene, a kormány „habozás nélkül ismét a fékbe tapos”.

A kormányfő kiemelte azt is, hogy az „R” fertőződési ráta országosan 0,5-0,9 között van. Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: a 0,5-0,9 sáv azt jelenti, hogy az „R” mutató potenciálisan épphogy 1 alatt jár.

Nagy-Britanniában a vasárnapi adatok alapján eddig 219 183-an fertőződtek meg az új koronavírussal, a Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma 31 885.