Johnson a Downing Street által pénteken ismertetett karácsonyi üzenetében hangsúlyozta: továbbra sem jelentheti ki, hogy az ország túljutott a pandémián, hiszen az omikron okozta fertőződések száma meredeken növekszik, és továbbra is különös elővigyázatossággal kell eljárnia mindenkinek, aki idős, veszélyeztetett rokonaival találkozik.

Hirdetés

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este közzétett legújabb adatai szerint az előző 24 órában országszerte több mint 119 ezer új koronavírus-fertőződéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal. Ez eddig a napi rekord az Egyesült Királyságban a járvány kezdete óta.

Ugyancsak csütörtökön kerültek nyilvánosságra azonban a brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat eredményei, amelyekből kiderül, hogy az omikron variáns 50-70 százalékkal kisebb eséllyel okoz kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedést, mint a korábban dominánssá vált delta változat.

A szaktárca adatismertetéséből kitűnik az is, hogy a fertőződéses esetek megugrásának üteménél sokkal lassabban emelkedik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a halálozásoké pedig továbbra is csökken az Egyesült Királyságban.

Korábban írtuk

Boris Johnson pénteki karácsonyi üzenete szerint a helyzet továbbra is nehéz, de ő bízik és hisz abban, hogy az idei karácsony a brit családok milliói számára sokkal jobb lesz, mint a tavalyi volt, mivel az emberek immár együtt tölthetik az ünnepet szeretteikkel.

Tavaly karácsonykor országszerte rendkívül szigorú korlátozások voltak érvényben: az akkori legmagasabb járványkészültségi szint hatálya alá sorolt térségekben élők karácsonykor sem jöhettek össze olyanokkal, akikkel nem laktak egy fedél alatt, és az alacsonyabb készültségi szintű országrészekben is csak egyetlen napon, december 25-én találkozhattak egymással legfeljebb három különböző háztartás lakói. Emellett szigorú utazási korlátozások voltak érvényben az országon belül is.

Az idén semmiféle ilyen jellegű korlátozás nincs, és Boris Johnson pénteki karácsonyi üzenetében ki is jelentette: reméli, hogy az emberek az idén sokkal lelkesebben karácsonyoznak, különös tekintettel arra, hogy tavaly ilyenkor mi mindent kellett hiányolniuk.

Hozzátette: az ajándékvásárlás ideje a végéhez közeledik, de van még egy csodálatos dolog, amellyel mindenki megajándékozhatja családját és az egész országot, ez pedig a koronavírus elleni oltás beadatása, legyen szó az első, a második vagy a hatáserősítő harmadik oltási dózisról.

A brit kormányfő kijelentette: ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy jövőre még az ideinél is jobb karácsonya lehessen az országnak.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a brit lakosság 89,8 százaléka kapta meg eddig az első oltási dózist, két adagot a britek 82,1 százalékának, három dózist a felnőttek 55,1 százalékának adtak be.