„Nagyban függünk attól, mit tesznek a franciák” – fogalmazott a brit miniszterelnök. „Ennek ellenére minden lehetséges, rendelkezésünkre álló taktikát bevetünk”, megakadályozva ezzel a migránsok átkelését a La Manche-csatornán – húzta alá Johnson.

Hirdetés

A kedvező időjárási viszonyok miatt az utóbbi napokban ismét megnőtt az átkelési próbálkozások száma a forgalmas vízi úton Franciaország és Nagy-Britannia között. Csak hétfőn 785 migráns kelt át kis csónakokkal a brit belügyminisztérium szerint. A napi rekord augusztusban volt, amikor 828 illegális bevándorlót számláltak. A BBC brit közszolgálati média összesítése szerint az év eleje óta több mint 13 ezer illegális migráns érkezett ezen az útvonalon az Egyesült Királyságba.

Priti Patel brit belügyminiszter szerdán egyeztetett a migrációs kérdésről francia hivatali partnerével, Gérald Darmaninnal a G7-országok belügyminiszterei londoni tanácskozásának keretében.

Az év elején London és Párizs bejelentette, hogy megállapodást ért el, miszerint több mint megkettőzik a francia partoknál járőröző rendőrök számát. Az egyezség értelmében a brit kormány 54 millió fonttal (22 milliárd forint) támogatja a francia hatóságok illegális migráció elleni erőfeszítéseit.

Korábban írtuk

Sajtóértesülések szerint Patel azt fontolgatja, hogy nem utalja át a Franciaországnak ígért forrásokat, amennyiben nem csökken a Nagy-Britanniába tartó migránsok száma.

Egy francia politikus szerint nem lehet megakadályozni a migránsok átkelését, mivel a rendőrség egyszerűen képtelen Franciaország teljes partvonalát ellenőrizni. „Semmi sem állíthatja meg őket” – szögezte le BBC Radio 4 Today című műsorában Pierre-Henri Dumont, Calais kikötőváros képviselője a francia nemzetgyűlésben.

„Az a tény, hogy 300-400 kilométer partvidéket kell megfigyelnünk éjjel-nappal, és a part hosszúsága miatt szinte lehetetlen minden száz méterre kiállítani egy rendőrt” – jelentette ki Dumont. Mint mondta, a melegebb időjárás a fő oka az átkelések sokaságának, de számos egyéb ok is van, amelyet szerinte kezelni kell. A többi között azzal érvelt, hogy a migránsok nagyobb valószínűséggel beszélnek angolul és könnyebb munkát találniuk Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy illegálisan tartózkodnak az országban.

„Egyre több járőrünk van. A brit kormány által Franciaországnak ígért források a járőrök számát hivatottak fenntartani, amelyeket néhány hete meg is kettőztünk” – tette hozzá Dumont.