Fotó: MTI/AP pool/Rui Vieira
Boris Johnson brit miniszterelnök bárányt szoptat az angliai Stoney Middleton egyik farmján, ahol a Konzervatív Párt mellett kampányol a közelgő önkormányzati választásokra 2021. április 23-án
Hirdetés

Cummings, aki belső hatalmi viszálykodások után 2020 végén távozott főtanácsadói tisztségéből, nem volt tagja a Johnson vezette kormányzó Konzervatív Pártnak és a kormánynak sem. Ugyanakkor ő volt a kormányzati stáb messze legbefolyásosabb nem miniszteri tisztségű tagja, és közvetlen befolyással bírt a sarkalatos szakpolitikai kérdések mellett a kormányon belüli személyi döntésekre is.

Az utóbbi napokban napvilágra került kiszivárogtatási ügyek között vannak azok az SMS-üzenetek, amelyeket Johnson és Sir James Dyson milliárdos ipari nagyvállalkozó váltott egymással tavaly márciusban.

A brit kormány a koronavírus-járvány elhatalmasodása nyomán annak idején több nagyvállalatot arra kért, hogy lélegeztetőgépek tömegtermelésére álljanak át.

A nyilvánosságra került üzenetváltás tanúsága szerint Johnson megígérte Dysonnak azon adóügyi kérdéseknek a „rendezését”, amelyek miatt a nagyvállalkozó aggodalmát fejezte ki arra az esetre, ha vállalata külföldi munkavállalók Nagy-Britanniába telepítésével bekapcsolódik a lélegeztetőgép-gyártásba.

Korábban írtuk

Kormánykörökből az a vád érte Cummingst, hogy ő volt az üzenetváltások kiszivárogtatója.

Ugyancsak őt tartják felelősnek a Downing Street környékén azoknak a terveknek az idő előtti kiszivárogtatásáért, amelyek a koronavírus-járvány megfékezését célzó, tavaly novemberben elrendelt második országos zárlat részleteit tartalmazták.

Dominic Cummings a saját blogján péntek éjjel megjelent terjedelmes bejegyzésében éles hangvételű cáfolatokat tett közzé, visszautasítva, hogy bármelyik felmerült ügyben ő lett volna a kiszivárogtató.

Johnson egykori főtanácsadója heves ellentámadást is indított volt főnöke ellen, azt írva egyebek mellett, hogy Boris Johnson támogatók titkos adományaiból tervezte Downing Street-i rezidenciájának felújítását.

Cummings a blogban azt írta: annak idején megmondta a miniszterelnöknek, hogy véleménye szerint ez a terv „etikátlan, ostoba, sőt törvénysértőnek is bizonyulhat, és szinte bizonyosan sérti a politikai adományokról szóló beszámolási előírásokat”.

Blogjának végén Cummings úgy fogalmaz: szomorúan látja, hogy a miniszterelnök és hivatala mennyire mélyen a kompetencia és az integritás azon normái alá süllyedt, amelyeket az ország megérdemelne.

A Downing Street szóvivője a BBC megkeresésére közölte: a kormányfői hivatal nem kommentálja az arról folyó „találgatásokat”, hogy Dominic Cummings volt-e a felelős a vitás kiszivárogtatásokért.