Fotó: ShutterStock.com/Belish (archív)
Hirdetés

Boriszov pártja, az eddigi koalíciós kormány erősebb tagja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nyerte meg az április 4-i parlamenti választásokat a szavazatok 26 százalékával, de mindeddig nem tudott új koalíciós kormányt alakítani, és Boriszov maga is elismerte, hogy ennek nagyon kicsi a valószínűsége. A kormányalakítás jogát még nem adta át a második legerősebb pártnak, de arról már most letett, hogy ő legyen a miniszterelnök, ha pártja mégis részt vehetne a koalícióban.

Közölte szerdán, hogy pártja kormányfőjelöltjének személyére van egy jelöltje, aki egyértelműen Európa- és NATO-párti, de egyelőre nem nevezte meg. Ha a GERB Rumen Radev államfőtől megkapja a felhatalmazást arra, hogy tovább tárgyaljon a többi párttal a kormányalakításról, akkor e tárgyalásoknak ezzel az új miniszterelnök-jelölttel kezdenek neki, mert „fő a nemzet egysége” – tette hozzá újságíróknak nyilatkozva egy vidéki látogatása alkalmával.

Boriszov a múlt héten lemondott a választásokon megszerzett parlamenti mandátumáról, amit azzal indokolt, hogy nincs szüksége büntetőeljárás elleni védelemre, amelyet képviselői mentelmi joga alapján élvezne. A Talpra! Maffia, Takarodj! nevű polgári platform ugyanis vizsgálóbizottságot akar alakítani a Boriszov-kormány korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására.

Bulgáriában a miniszterelnöki tisztségnek nem előfeltétele a képviselői mandátum.

Korábban írtuk