Josep Borrell az Európai Unió tagországainak, valamint az Afrikai Unió (AU) tagállamainak február 17-én és 18-án Brüsszelben tervezett csúcstalálkozóját előkészítő EP-vitán az állam- és kormányfői tanácskozást egyedülálló alkalomnak nevezte arra, hogy az EU ismét az afrikai partnerek figyelmének középpontjába kerüljön.

Hirdetés

Fontosnak nevezte, hogy az EU a vonatkozó stratégiájának kialakításakor a pozitívumokat és a lehetőségeket is meglássa Afrikában, „ne csak a migráció szempontjából tekintsen” a kontinensre és a partnerségre. Kijelentette: az Afrika rejtette lehetőségek, a kontinens fiatal lakossága Európa számára is lehetőséget jelentenek. A közelgő csúcstalálkozó kapcsán fontosnak nevezte a közös érdekek tisztázását, a kulcsfontosságú partnerségek megerősítését és az együttműködés következő évtizedes távlatainak maghatározását.

„Meg kell mutatnunk, hogy az Európai Unió Afrika legmegbízhatóbb partnere” – fogalmazott.

A főképviselő kijelentette: a partnerségnek, köztük a migrációs és mobilitási partnerségnek a béke és a biztonság megerősítését kell szolgálnia. A térség instabilitása ugyanis közvetlen hatással van az ottani országok jövőjére és Európa biztonságára. „Amikor Afrika problémáinak megoldásán dolgozunk, magunkért is munkálkodunk” – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Korábban írtuk

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában hangsúlyozta, az uniós Afrika-stratégia 2020. márciusi bemutatása óta a koronavírus-világjárvány szembesítette úgy az Európai Uniót, mint afrikai partnereit a globális egymásra utaltsággal.

Szavai szerint a járvány ugyan átrendezte a pillanatnyi szükségleteket, de az afrikai partnerországok alapvető kihívásai változatlanok. A képviselő ezek között a növekvő instabilitást, az oktatási egyenlőtlenségeket, a beruházási és a kereskedelmi nehézségeket, a munkahelyek hiányát, a mezőgazdasági termelés nehézségeit, a klímaváltozás hatásait és a gyenge kormányzati rendszereket említette.

„Látnunk kell, hogy ezek azok a tényezők, amelyek fokozzák az afrikai fiatalok elvándorlását” – fogalmazott.

Ezzel összefüggésben kijelentette: bármit is tesz az Európai Unió, a biztonság megteremtése és a migráció kiváltó okainak megszüntetése kell, hogy meghatározza cselekvésének irányát. „Az uniónak fel kell ismernie, hogy csak ott tudunk előrelépést elérni, ahol afrikai partnereink is nyitottak változásra” – fogalmazott.

A néppárti EP-képviselő hangsúlyozta: Afrika vezetői nem azt várják és nem is várhatják az uniótól, hogy segélyekkel próbálja az egyre növekvő nélkülözést leküzdeni. Azt kérik, hogy az EU támogassa a kontinenst abban, hogy képes legyen saját kihívásait leküzdeni. Az uniónak a jó kormányzás támogatásával kell segítenie afrikai partnereit a teljes körű, saját felelősségvállalás gyakorlásában – tette hozzá Hölvényi György.