Borrell hangsúlyozta: a nyugat-balkáni régió kihívásairól és közös európai jövőjéről tartalmas és nyílt stratégiai eszmecserét kell folytatni, „különösen egy olyan politikai helyzetben, amikor Európában újra háború van.” Hozzátette: „nem a Nyugat az, amely szemben áll Oroszországgal, hanem Oroszország és illegális háborúja áll szemben a szabályokon alapuló nemzetközi renddel”.

Hirdetés

Mint mondta, a munkavacsorán a nyugat-balkáni országok vezetőivel (a boszniai kollektív államelnökség szerb tagja, Mirolad Dodik mellett Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel), „az EU legközelebbi partnereivel” arról tárgyalnak főként, hogyan kezeljék együtt az ukrajnai háborút és annak negatív hatásait.

„Oroszország ki akarja használni a sebezhetőségünket, ezért egységben kell maradnunk, és együttesen kell fellépnünk bomlasztó hatásai ellen” – hangoztatta. Mint fogalmazott, a nyugat-balkáni régió az EU-s külpolitika fókuszában áll, egységesen kell fellépni egy biztonságos, stabil és virágzó Európért, amely egyben a térség jövőjét is jelenti.

A főképviselő hozzátette: jövő hétfői brüsszeli találkozójukon az uniós tagállamok külügyminiszterei teljes körű megbeszélést fognak folytatni a régió jövőjével kapcsolatban.

Korábban írtuk