Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Borrell emlékeztetett arra, hogy a jövő héten várhatóan több tárgyalás lesz Oroszország képviselőivel, és ezek fő témája az európai biztonság, azon belül pedig az Ukrajna körül kialakult feszültség lesz.

A főképviselő kiemelte, hogy nincs itt az ideje „új Jaltának”, azaz a nagyhatalmak nem oszthatják fel újra Európát befolyási övezeteikre. „Ukrajna nélkül nincs biztonság Európában. Nyilvánvaló, hogy az európai biztonságról szóló vitákba be kell vonni az Európai Uniót és Ukrajnát is” – hangsúlyozta.

Ismételten leszögezte, hogy az Európai Unió teljes mértékben támogatja Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét. Borrell szerint most az a fő cél, hogy csökkentsék az Ukrajna határainál kialakult feszültséget. „Ennek a közeljövőben sorra kerülő tárgyalásokon meg kell történnie” – fűzte hozzá az európai diplomácia vezetője. Kijelentette, hogy Ukrajna ellen bármiféle katonai agressziónak komoly következményei és „óriási ára” lesz.

Borrell – Kuleba meghívására – kedd este érkezett meg Ukrajnába, a keleti országrészben lévő Harkivba, ahonnan a Donyec-medencei válságövezettbe utazott. A tervek szerint csütörtökön Kijevben folytat tárgyalásokat.

Korábban írtuk

Az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország viszonya meglehetősen feszültté vált. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség, valamint az Európai Unió több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva e követelését.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára december 22-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

A tervek szerint január 10-én kezdődnek tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az Ukrajna körül kialakult feszültségről. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) pedig január 13-án folytat tárgyalásokat.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap éjjel telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok „határozott választ ad”, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.