Fotó: MTI/AP
Hirdetés

Illetékesek elmondták, hogy Besírt magánzárkában tartják, szigorú felügyelet alatt.

Ugyancsak szerdán az országot irányító Átmeneti Katonai Tanács elrendelte, hogy a központi bank ellenőrizze a pénzátutalásokat április elsejéig visszamenően, és foglalja le a „gyanús” összegeket. A tanács meghagyta továbbá, hogy függesszék fel minden részvény tulajdonjogának átruházását újabb intézkedésig, és hogy minden jelentős vagy gyanús részvénymozgásról, vállalati tulajdonosváltozásról tájékoztatást kapjon.

A nap folyamán őrizetbe vették Ibrahim Ahmed Omert, a szudáni nemzetgyűlés házelnökét a kartúmi nemzetközi repülőtéren, miután visszatért Katarból – közölte a Badzs News szudáni hírportál.

A katonai tanács azután vette át Szudán kormányzását, hogy az országot 30 évig irányító Omar el-Besírt április 11-én eltávolította az ország éléről. A volt államfőt keddig az elnöki palotában tartották fogva abban a szárnyban, ahol a védelmi minisztérium is található.

Börtönbe szállításának másnapján Uganda szerdán bejelentette: fontolgatja, hogy menedéket biztosít Besírnek, annak ellenére, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 2008-ban vádat emelt ellene a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt. Az ICC egy évvel később elfogatóparancsot adott ki Besír ellen.

„Uganda nem fog mentegetőzni, mert hajlandó fontolóra venni Besír kérelmét” – mondta Henry Okello Oryem ugandai külügyi államminiszter, hozzátéve, hogy a volt elnök egyelőre nem kereste meg Kampalát ilyen kéréssel.

Uganda a Nemzetközi Büntetőbíróság tagja, ezért elvileg köteles átadni a törvényszéknek azokat a vádlottakat, akik belépnek területére.

Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. A tüntetéshullám azonban április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg adja át a hatalmat civil kormányzatnak.

Az országot jelenleg egy úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel Fattah al-Burhanival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki.

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett a legerősebb szudáni lázadó csoport

„Bejelentem a fegyvernyugvást minden területen, amelyet az Északi Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM/North) ural. A tűzszünet a mai naptól július 31-ig érvényes” – közölte nyilatkozatban a szervezet elnöke, Abdel el-Aziz el-Huli.

Hozzátette, hogy minden egységét utasította az ellenséges cselekmények beszüntetésére, és parancsba adta, hogy fegyvert csakis önmaguk vagy a lakosság védelmében használjanak.

El-Huli tudatta, intézkedésével jó szándékát karja kifejezni, hogy Szudánban békésen rendeződjenek a dolgok, és hogy a hatalom mielőbb és zökkenőmentes polgári kormányzat kezébe kerüljön.

Az Északi Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom 2011 óta harcol a szudáni kormány ellen Kartúmban, Dél-Kordofánban és a Kék Nílus vidékén. Harckocsijai és más nehézfegyverei is vannak, továbbá több ezer harcosa. Célja a polgári hatalomátvétel és az ország déli részén lévő Kék Nílus és Dél-Kordofán tartományok autonómiájának kivívása. Az Északi Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom eredetileg a dél-szudáni függetlenségért küzdő szervezetből vált ki, ezért szerepel nevében az észak szó, jóllehet Szudán déli részén ténykedik.

A szervezet további célja volt az országot 30 évig irányító Omar el-Besír eltávolítása a hatalomból, ami azonban múlt hét csütörtökön megtörtént a hadseregnek köszönhetőn. Azóta az afrikai országot átmeneti katonai tanács irányítja, amely megígérte, hogy két éven belül választásokat tartat és a hatalmat átadja polgári vezetésnek.

A Kék Nílus Etiópiában ered, majd Kartúmnál egyesül a Fehér-Nílussal, hogy Egyiptomot átszelve a Földközi-tengerbe ömöljön.