Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A hollandiai születésű, 24 éves Oussama Achraf Akhlafa 2014-től két éven át harcolt az Iszlám Állam katonájaként, előbb az iraki Moszulban, majd a terrorszervezet egyik bástyájának számító szíriai Rakka városában.

Információk szerint az elítélt keresztre feszített áldozatával készült képeket osztott meg magáról a közösségi médiában. A bíróság szerint Akhlafa mosolygott az Iszlám Állam kötelékében végrehajtott kivégzést követően készített fényképen.

A háborús áldozatok jogait védő genfi egyezményben rögzítettek szerint az elítélt „megsértette az elhunyt méltóságát” – közölték.

Egy másik gyanúsítottat, a szintén hollandiai születésű, 24 éves Reda Nidalhát egy párhuzamosan folytatott eljárás során négy és fél év börtönbüntetésre ítélték terrorszervezetben vállalt szerepéért – tájékoztattak.

Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) adatai szerint mintegy ötezer európai – köztük csaknem 300 holland – indult útnak, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam Szíriában vagy Irakban harcoló alakulataihoz. A terrorszervezet európai születésű tagjai közül nagyjából 1500-an tértek vissza hazájukba.