Fotó: ShutterStock.com/Eugene Troskie
Hirdetés

„Egyetlen nap sem telik el úgy Délkelet-Ázsiában, hogy ne foglalnának le illegális vadszállítmányt, ráadásul az esetek jelentős részében egészen döbbenetes méretűt” – mondta Kanitha Krishnasamy, a szervezet délkelet-ázsiai részlegének igazgatója.

A mutatók szerint 2008 és 2019 között 225 ezer kilogramm elefántagyarat csempésztek ki Afrikából és 895 ezer tobzoskát, valamint 96 ezer kilogramm tobzoskapikkelyt foglaltak le a hatóságok a régió tíz országában 2000 és 2019 között.

Az amerikai kormány által támogatott jelentés szerint továbbá 100 ezer kétkarmú teknőst koboztak el a hatóságok Indonéziában 2003 és 2019 között, Szumátra és Jáva szigetén pedig 45 ezer énekes madarat foglaltak le 2018-2019-ben.

A Traffic szerint a vadon élő állatokkal folytatott feketepiaci kereskedelem mértéke ugyanakkor még ennél is nagyobb a régióban, mivel a most közölt adatok csupán a helyi rendőrségek és egyéb hatóságok által lefoglalt szállítmányokat fedik le.

A tanulmány készítői a szervezett bűnözést és az elkövetők felelősségre vonásának hiányát jelölték meg a térségben zajló illegális vadkereskedelem virágzásának okaként.

Az új koronavírus-járvány miatt az elmúlt hetekben különösen nagy figyelem szegeződött az ázsiai vadkereskedelemre, mivel a járvány kiindulópontjának sokáig a közép-kínai Hupej tartomány székhelye, Vuhan egyik hús- és halpiacát tartották.

„Az illegális vadkereskedelem mindig magában fogja hordozni annak a lehetőségét, hogy a vadállatok által hordozott vírusok átkerülnek az emberekre” – mondta Elizabeth John, a szervezet kommunikációs munkatársa.

Mint hangsúlyozta, az illegális vadkereskedelem és az élő állatokat, azok testrészeit vagy az azokból készült termékeket illegálisan kínáló piacok elleni határozott fellépés kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a jövőben csökkenjen az állatok és emberek közötti betegségátadással összefüggő kockázat.