A mértékadó napilap szerint az amerikai kormány a banki és autóipari segélycsomag miatt veri magát adósságba, míg a magyar gazdaságpolitika egyszerűen elhibázott, még Gyurcsány Ferenc is elismerte, hogy „böszmeséget csinált”.

Szent-Iványi: Gyurcsánnyal már nem megy

Céltalan agónia, tehetetlen vergődés, – ekként jellemzi a magyar kormány válságkezelését Szent-Iványi István, az SZDSZ országos tanácsának elnöke, EP képviselő, aki a hvg.hu-nak nyilatkozott. Szerinte Gyurcsány Ferenc alkalmatlan a nagy áldozatokkal járó válságkezelésre.

Szent-Iványi István szerint a miniszterelnök által bejelentett programmal mindenki elégedetlen, hiszen az a gazdaság szereplőinek kevés, a lakosságnak sok. Mint mondta, a csomag fő irányával van gond, hiszen "már megint nem a kiadások drasztikus lefaragása viszi a prímet, hanem a bevételeket próbálja növelni a kormány", eközben nem változik a költségvetés újraelosztásának a GDP-hez viszonyított, túlságosan magas, 50 százalékos aránya. Mint mondta, ez a régió országaiban átlagosan 40 százalék.

De kijelentette azt is: "a kormányfőnek nincs hitele, egy erőteljes program végrehajtására ő már alkalmatlan". Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök a választói bázisát kímélendő volt kénytelen eltekinteni a drasztikus lépésektől, Szeint-Iványi István azt felelte: sajnos ez nem esik egybe az ország érdekével.

"Azt nem érti, hogy minden elhalasztott intézkedést később kamatostul kell meghozni: tavaly év végén 120 milliárdot fordítottak a közszférában dolgozók lecsendesítésére, 80 milliárdot a minisztériumok között osztottak szét – most nemcsak ezt a 200 milliárdot kell elvonni, hanem ennél jóval többet" – jelentette ki a szabad demokrata európai parlamenti képviselő.

Hozzátette: változatlanul hisz abban, hogy egy széles támogatáson alapuló szakértői kormányra lenne szükség ebben a válságos helyzetben. "Tanúi vagyunk a kormány tehetetlen, céltalan vergődésének, annak, hogy Gyurcsányt már nem veszik komolyan felelős gazdasági körökben. Az az igazság, hogy ilyen hiteltelen politikai személyiség már nem tud komoly áldozatokkal járó programot a közvéleménnyel elfogadtatni" – mondta.

Szerinte azonban az előrehozott választásoknak is megvan a kockázata, hiszen ekkor a következő három hónapra megbénulna a politikai élet. Éles politikai választási kampányra kerülne sor a legnagyobb válság közepette, és az sem igazán világos, milyen programmal akar a Fidesz előállni a válság megoldására – tette hozzá.

Az alkotmány szerint legkésőbb március 8-ig van nyitva az ablak – a politikai pártok megegyezésével -, Sólyom László még addig kiírhatja a választásokat, hogy azok egybeessenek a másik voksolással. Mint mondta, egyelőre erre kevés az esély, hiszen az MSZP egységesen áll a miniszterelnök-pártelnök mögött.

Beszélt arról is, hogy Brüsszelben komolyan aggódnak térségünk miatt, Lengyelország, Csehország és Magyarország a célkeresztben van, de a magyarországi válságot a többieknél egy fokkal súlyosabbnak ítélik meg, egyesek szerint ott tartunk, ahol tavaly ősszel. Egyértelmű lépéseket várnak a magyar vezetéstől. Nem fogalmaznak meg személyeket érintő kívánságokat, de a levegőben érezhető, hogy Gyurcsány körül egyfajta bizalmi vákuum alakult ki.

(InfoRádió, hvg.hu, hírTV)