Az amerikai egyetemeken tapasztalt palesztinpárti őrület megérkezett Bécsbe is: a Közép-európai Egyetem (CEU) diplomaosztó ünnepségét Izrael-ellenes diákok zavarták meg. A diákok az egyetem vezetését és tanári karát támadták, és azzal vádolták őket, hogy „kollaborálnak Izraellel” és egy „népirtást” támogatnak, amiért nem bojkottálják az izraeli intézményeket. A Soros György alapította CEU még budapesti időszakában és azóta is rendszeresen helyt adott olyan palesztinpárti hangoknak, akik gyakran explicit módon Izrael elpusztítását követelték, de úgy tűnik, egyes hallgatóknak ez sem volt elegendő.

Hirdetés

Tim Crane, a CEU professzora nyitotta meg, majd vezette le a botrányosan alakuló eseményt. Már az első beszéd alatt megkezdődött a kiabálás, amely aztán szinte mindegyik beszédet megzavarta. A több, mint két órán át tartó ünnepséget a CEU élőben közvetítette és a teljes videó elérhető volt a Youtube-on. A felvétel tanúsága szerint az első nagyobb ordibálás akkor kezdődött, amikor Crane professzor a CEU egyik korábbi diákját hívta a pulpitushoz – írja a Mandiner.

Gabriela Manuli többek között azon lamentált, hogy Budapest már nem olyan, mint amikor még ott volt a CEU.

A beszédet követően a diákok skandálni kezdtek, mire Crane professzor felszólította őket, hogy hagyják abba, mert a világ minden tájáról érkeztek rokonok, akik ünnepelni jöttek Bécsbe.

Korábban írtuk

Az MA diákok közül Julia Gugerli Lazos mondta az ünnepi beszédet, aki a teljes időt a palesztin ügynek szánta. Lazos a Linkedin-oldalán „genderegyenlőség” aktivistaként és „közösségépítőként” nevezi meg magát. A mexikói származású diák azzal kezdte, hogy közölte a jelenlevőkkel: miközben ők itt ünnepelnek, diákok ezrei haltak meg Gázában.

„A palesztin ügy arra emlékeztethet minket: mindannyian össze vagyunk kapcsolva, és az itteni privilégiumaink mások kihasználásából erednek” – szónokolta a CEU diákja.

Lazos ezután azt ecsetelte: hiába próbálták rávenni a CEU vezetőségét, hogy álljon ki az „Izrael által elkövetett népirtás ellen”. A CEU megtartotta a kapcsolatait az izraeli egyetemekkel, valamint izraeli érdekeltségű cégekkel – közölte felháborodottan. 

A diákok felháborodása azért is meglepő, mert korábban a német nyelvű sajtóban több cikk is megjelent arról, hogy az egyetemen Izrael-ellenes hangulat uralkodik. Ahogy arról az Individualista oldalán olvasni lehetett, 2023 decemberében az osztrák Zsidó Diákszövetség azt nyilatkozta, hogy elképesztő állapotok uralkodnak a CEU-n.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.