Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet (szerk.)
Hirdetés

„Először is azt kell bizonyítani, van-e egyáltalán ügy – és nincs” – jelentette ki Shapps a Sky News brit hírtelevízióban, hozzátéve: nem gondolja, hogy a brit hírszerzés figyelmetlen lett volna.

A miniszter a titkosszolgálati és biztonsági ügyekkel foglalkozó brit parlamenti bizottság keddi jelentésével kapcsolatban, amely egyebek közt az orosz oligarchák nagy-britanniai pénzmosási kísérleteire is kitért, azt felelte, az Egyesült Királyság nem az a hely, ahol ezt meg lehetne tenni.

Boris Johnson miniszterelnök az üggyel kapcsolatban leszögezte: az Egyesült Királyság nem orosz nyomásra döntött az Európai Unió elhagyása mellett. A jelentésre reagálva Johnson hangsúlyozta: az emberek azért szavaztak a kilépésre, „mert vissza akarták venni az irányítást”.

Hozzátette: éppen a brit kormány tesz leghatározottabb lépéseket az „orosz agresszió” ellen, és az Egyesült Királyság a legóvatosabb az orosz beavatkozással szemben.

Az Oroszország címmel készített jelentés felszólította a kormányt, hogy indítson átfogó vizsgálatot az esetleges orosz beavatkozásról a Brexit-népszavazás során. Noha a vizsgálat nem talált e tekintetben sem komoly bizonyítékokat, leszögezte, hogy Moszkva beavatkozott a skót függetlenség kapcsán tartott 2014-es népszavazásba.

A jelentés továbbá úgy vélte, Oroszország több szempontból fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra és más nyugati államokra, példaként említve a kémkedést, a választásokba való beavatkozást és a pénzmosást is. Ez utóbbi kapcsán leszögezte azt is, hogy az orosz oligarchák egyik kedvelt befektetési helye Nagy-Britannia, amelyet „mosodaként” említ.

Korábban írtuk

„Az Egyesült Királyság örömmel fogadta az orosz tőkét, és csupán néhány kérdés hangzott el, ha egyáltalán elhangzott azzal kapcsolatban, honnan is származik ez a jelentős vagyon” – áll a jelentésben, amely kilenc hónappal a tervezettnél később került nyilvánosságra, Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanis nem adott engedélyt a közlésére a decemberi parlamenti választások előtt.

Moszkva a beavatkozásról szóló vádakat elutasította, és oroszellenes hisztériának bélyegezte.

A brit kormány részéről többször leszögezték, hogy nem találtak bizonyítékot sikeres orosz beavatkozásra a Brexit-népszavazás során.