A lengyel 16. gépesített hadosztály által közreadott képen az Európai Unióba igyekvõ migránsokkal szemben védik a határt lengyel katonák a fehérorosz határon, a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án. MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály
Hirdetés

Liz Truss a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent állásfoglalásában megállapította, hogy a lengyel határnál előállt eszkalálódó konfliktus Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjének legújabb kísérlete a regionális biztonság aláásására.

Lukasenka a kétségbeejtő helyzetbe került migránsokat használja fel arra, hogy instabilitást keltsen és eközben megtartsa hatalmát, függetlenül ennek humanitárius árától – áll a brit külügyminiszter írásában.

Liz Truss szerint ez a gondosan megtervezett válság Fehéroroszországon belül azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a rezsim által elkövetett rettenetes emberi jogi vétségekről. A tavaly augusztusi elcsalt választások óta ellenzékieket, újságírókat, aktivistákat vertek össze, vetettek börtönbe vagy gyilkoltak meg, másokat száműzetésbe kényszerítettek – írta a brit politikus.

A miniszter szerint Oroszország egyértelműen felelősséggel tartozik azért, hogy rábírja a fehérorosz vezetést a válság felszámolására és a párbeszédre.

Korábban írtuk

Liz Truss szerint ugyanakkor Nagy-Britannia sem fordítja el tekintetét és kiáll térségbeli szövetségesei mellett, akik „a szabadság határvidékén élnek”.

Lengyelországra zúdul „ennek a szégyenletes, mesterségesen előállított migrációs válságnak a fő terhe”, de London kiáll a visegrádi négyek többi országa, Magyarország, Szlovákia és Csehország, valamint Ukrajna és a balti országok mellett is – áll a brit külügyminiszter vasárnapi írásában.