A brit The Times lapban megjelent egy cikk, amely a Kreml propagandájának állítja be a Mása és a medve című gyerekeknek szóló animációs sorozatot. A cikk egészen abszurd állításokat is megfogalmaz, például a Buckingham Egyetem egyik professzorát idézve párhuzamot von a főszereplő kislány és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyisége között – írja a Sputnik News.

Képernyőfotó: YouTube

Képernyőfotó: YouTube

A londoni orosz nagykövetség posztolta közösségi oldalán a szóban forgó cikket, ironikus javaslatokkal a lehetséges következményekre: például indíthatnának egy rajzfilmközpontot az Oroszországgal szomszédos Baltikumban vagy uniós szankciókat vethetnének ki az animációkészítőkre, mindenesetre költséges és nagyszabású intézkedésre volna szükség – humorizáltak a diplomaták.

A gyereksorozat alkotói jót nevettek a The Times cikkén. Dmitrij Lovejko, a gyártó Animaccord stúdió igazgatója így nyilatkozott:

Nehéz bármit hozzáfűzni, csak iróniával lehet ezt kommentálni. A The Times jobban tette volna, ha azt írja, hogy Mása Churchillhez hasonlóan viselkedik.

Korábban litvániai jogalkotók javasolták, hogy tiltsák be a helyi állami tévén futó Mása és a medvét, mivel a sorozat szerintük az orosz agresszió jelképe.

A sorozatról
A Mása és a medve (Маша и Медведь) 2009 óta futó animációs sorozat, amely a címszereplő kislányról és mackóbarátjáról szól. A történet szerint egy nap Mása egy pillangót követve betéved a medve barlangjába, aki épp halászni indult. Játék közben óriási felfordulást okoz a medve otthonában. A medve először meg akar szabadulni a bajkeverő Másától, de meglágyul a szíve, és hamarosan barátok lesznek.