Fotó: MTI/AP/SANA (illusztráció)
Hirdetés

A brüsszeli testület útmutatót tett közzé a nemzeti hatóságok számára a büntetőintézkedések betartása mellett nyújtott szíriai humanitárius segítségnyújtásról.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője aláhúzta, az uniós szankciók a nemzetközi jog valamennyi kötelezettségével összhangban humanitárius mentességeket írnak elő a konfliktusok sújtotta területek lakosságának biztosított segítségnyújtást illetően.

Az útmutató a védőeszközök, gyógyszerek, orvostechnikai eszközök kivitelére, előzetes engedélyek beszerzésére, az azokért fizetett összegekre, valamint az orvosi segítségnyújtásra vonatkoznak a szankcionált területeken.

Korábban írtuk

A bizottság egyik célja, hogy megkönnyítse a szíriai koronavírus-járvány elleni küzdelemben részt vevő humanitárius szereplők feladatait. Emellett szorosan együttműködik a tagországokkal annak biztosítása érdekében, hogy a jelenlegi helyzetben a nemzeti és uniós eljárások átláthatók és könnyen elérhetőek legyenek a humanitárius szereplők számára – tette hozzá Borrell.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint az EU szankciói külpolitikai eszközként szolgálnak, és olyan egyetemes értékek fenntartását szolgálják, mint a béke, a biztonság megerősítése, valamint a demokrácia, az emberi jogok megszilárdítása. Azokat célozzák, akik veszélyeztetik ezt, azonban a polgári lakosságot érintő negatív következményeket elkerülik.

A testületnek szándékában áll frissíteni a humanitárius segítségnyújtásról szóló útmutatóját más országok, például Jemen, Szomália és Észak-Korea esetében is.