Brüsszel bénázása miatt az Egyesült Királyság és Izrael drámaian megelőzte az egész Uniót az oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban, az Európai Bizottság által erőltetett centralizált beszerzési rendszer teljes mértékben működésképtelen, az oltóanyagok ütemezése dilettáns módon lassú, és még a lakosságarányos elosztási mechanizmust sem sikerült betartani. Jelenleg az uniós vezetők energiáit a titkolózás, a vakcinaszerződések rejtegetése köti le – írják.

Hirdetés

Mára a kontinens vezető gazdasági hatalmai, a németektől az osztrákokon át az olaszokig, nyíltan támadják az uniós vezérkart. Nem véletlenül, hiszen Brüsszelt alapvető felelősség terheli abban, hogy Európa lemaradt a vakcinaversenyben.

2020. júniusban, az első hullám idején határoztak a tagállamok az Európai Bizottság nyomására a közös, uniós szintű fellépésről vakcinaügyben: az elfogadott bizottsági határozatok „központi, uniós szintű megközelítést” irányoztak elő a készletek beszerzésére. Ezzel a bizottság arra kényszerítette az országokat, hogy ne külön-külön vásárolják meg az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat, hanem azt bízzák rájuk, majd ők beszerzik, és utána igazságosan szétosztják azokat. Ilyen formában a tagállamok mozgástere minimálisra szűkült a vakcinák beszerzése terén, és a nyugati vakcinák vonatkozásában szinte teljes mértékben függővé váltak Brüsszeltől – írja az Origo.

Brüsszel azonban alkalmatlan gyors és egyértelmű döntést hozni, elég csak a migrációs válságra és a hónapokkal megkésett járványkezelésre gondolni.

Korábban írtuk

A cikk folytatásában a központosított vakcinabeszerzés elhibázott koncepciója, a Pfizer-vakcinák körüli teketóriázás és a legújabb fejlemény, az igazságtalan vakcinaelosztás.