Margarítisz Szkínász az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének menekültügyi és a migrációs kérdésekről folyatott vitáján emlékeztetett arra, hogy minden migrációs útvonalon növekszik az illegális bevándorlás, de a legnagyobb nyomás a nyugat-balkáni országokon van.

Hirdetés

Emlékeztett, hogy az Európai Bizottság javaslatára már létrejött az európai menekültügyi és migrációs egyezmény, amely képes kezelni a problémákat. Egyedi akciók nem hoznak eredményt – mondta. Közös megállapodásra van szükség a befogadás irányelvéről, a visszafogadás és visszaküldés feltételeiről.

Közölte: az Európai Bizottság korábban előállt egy húszpontos javaslattal, amelyben egyebek mellett szerepelt az észak-afrikai partnerországokkal való együttműködés megerősítése, a hatékonyabb határőrizet megteremtése, az embercsempészekkel szembeni fellépés fokozása, valamint a tengeri kutatás és mentés megszervezése a tagállamokkal és minden más szereplővel együttműködve.

Kijelentette: a szolidaritás kifejezése mellett intézkedések azonnali meghozatalára van szükség, hogy minden migrációs útvonalon gyors eredményt tudjanak elérni a tagállamok az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex támogatása mellett.

Korábban írtuk

„Megvannak a forrásaink, az eszközeink, és van politikai akarat arra, hogy a migrációt a bizalom és a szolidaritás szellemében kezeljük” – tette hozzá Margarítisz Szkínász.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos beszédében azt hangsúlyozta, hogy az unió számára intézkedései meghozatalakor is a legfontosabbnak az emberéletek mentésének kell lennie. Hozzátette ugyanakkor, hogy az unióba kívánkozók között azok vannak többségben, akik nem szorulnak nemzetközi védelemre. Esetükben a visszaküldésről kell beszélni, illetve lehetőséget kell teremti számukra, hogy legálisan léphessenek be az Európai Unióba.

„Meg kell mutatni mindenkinek, hogy a migráció nem veszély és nem fenyegetés. A migrációra szükségünk van” – tette hozzá az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában mindenek előtt arra emlékeztetett, hogy egy civilszervezet által irányított hajó, az Ocean Viking fedélzetén nemrégiben Franciaországba érkezett 234 migráns közül már csak 4 ember van a francia hatóságok ellenőrzése alatt. A többieket szabadon engedték, és azonnal eltűntek Franciaországban. Ez a nyitott határok politikájának rémisztő eredménye. Több száz, papírokkal nem rendelkező ember kóborol szabadon Európában, akik biztonsági fenyegetést jelentenek az európai állampolgárokra – figyelmeztetett.

„Az eset üzenete katasztrofális Európa számára. Minél több hajót engedünk kikötni, annál több hajó fogja követni őket” – mondta.

Szavai szerint Orbán Viktor miniszerelnök és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes már évekkel ezelőtt bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni a szárazföldön és a tengeren is. Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek pedig igaza van: az egyetlen közös megoldás az uniós határok védelme, a migránshajók indulásának megakadályozása és az Európán kívüli adminisztrációs pontok megnyitása – mondta.

„Európa kapui nem állnak nyitva mindenki számára. A rendet és biztonságot helyre kell állítani” – szögezte le Hidvéghi Balázs.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kijelentette: a migrációt nem kezelni kell, hanem megelőzni. Magyarország és Ausztria nemrégiben megállapodást kötött Szerbiával a nyugat-balkáni útvonalon érkező migráció megfékezéséről, mert mint látható, az Európai Unió menekültügyi rendszere megbukott – tette hozzá a fideszes képviselő.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a vita során elmondott beszédében hangsúlyozta: a migráció az EU legnagyobb gondja és minden idők legsúlyosabb társadalmi válsága.

Az Európai Bizottság javaslatai, köztük a civilszervezetek hajóira vonatkozó iránymutatások, a migránsok visszatérését elérni akaró országokkal való koordináció és az unión belüli önkéntes áttelepítés végrehajtásának ösztönzése helyes prioritás – mondta az EP-képviselő, de hangsúlyozta: az EU-nak világossá kell tennie, hogy nem biztosít pénzeszközöket egyetlen olyan kormánynak sem, amely nyíltan vagy hallgatólagosan együttműködik az embercsempészekkel.

„A migránscsempészek rabszolga-kereskedelmet folytatnak, terroristák, és ennek megfelelően kell őket kezelni” – szögezte le.

Kijelentette: a Frontexet klasszikus határrendészeti és határvédelmi szervvé kell átalakítani egységes irányítás alatt, közös költségvetésből finanszírozva. Közös határvédelmi mechanizmus nélkül az EU nem lesz képes kezelni a migrációt – tette hozzá felszólalásában Gyöngyösi Márton.