Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: Cris Foto
Hirdetés

A következő hétéves uniós költségvetési időszakra (2021-2027) vonatkozó tervekről beszélve Lenarcic emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi válság miatt több tagállamnak volt sürgősen szüksége orvosi védőfelszerelésekre, de sem a központi EU-intézmények, sem pedig a tagállamok nem tudtak érdemben reagálni kérésükre, mivel senki sem rendelkezett elegendő tartalékkal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az unió nagyobb tartalékkal rendelkezzen életmentő gyógyszerekből, védőfelszerelésekből, és ugyancsak lényeges a megfelelően képzett szakemberek mozgósítása a tagállamokból határokon átívelően.

Lenarcic rámutatott: az EU további célja, hogy akár saját bevethető légierővel és a válsághelyszínen működő „tábori kórházakkal” rendelkezzen, és képes legyen közvetlenül beszerezni a válsághelyzet elhárításához szükséges eszközöket.

„Az állampolgárok elvárják, hogy az EU válsághelyzetben cselekedjen. Le kell vonnunk a következtetéseket, és jobban fel kell készülnünk. A mentőkapacitásainkat erősíteni kell, egyetlen országot sem hagyhatunk magára vészhelyzet esetén” – hangsúlyozta az uniós illetékes.

Korábban írtuk

A válsághelyzetekre fenntartott költségvetés növelését az Európai Bizottság a koronavírus-járvány okozta válság helyreállítási alapjából, valamint az új többéves keretköltségvetésből finanszírozná.

A humanitárius segítségnyújtásra fenntartott források 5 milliárd eurós növelését azért látja indokoltnak a brüsszeli bizottság, mivel a legújabb felmérés szerint idén közel 168 millió embernek lesz szüksége segítségnyújtásra és védelemre az országukban, régiójukban kialakult konfliktusok, az éghajlatváltozás és az egyre súlyosbodó természeti katasztrófák miatt. Emellett a koronavírus-járvány miatt akár 250 millió embert sújthat éhínség világszerte.