Még véget sem értek a vasárnap lezárult választások utózöngéi, máris elkezdődött az Európai Néppárttól jobbra lévő pártcsaládok újraszervezése.

Hirdetés

Mint ismert, az elmúlt években a konzervatív, EU-kritikus Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és a radikálisabb Identitás és Demokrácia (ID) pártcsaládokba szerveződtek ezek a pártok, illetve egyes pártok, mint az EPP-ből korábban távozó Fidesz, eddig nem voltak egyik pártcsalád tagjai sem.

A következő hónapok nagy kérdése, hogy az ECR és ID körüli pártok miként szervezik újjá magukat. Elméletben az Európai Parlament második erejévé léphetne elő a két pártcsalád egyesülése, de sok régi és újabb belső konfliktus nehezíti az együttműködést. Különösen a német AfD osztja meg a jobbos pártcsaládokat, ám a választás előtt az AfD-t kitették az ID-ből, így ez a konfliktuspont megoldódni látszik. És az is lehet, hogy a többi párt mozgásától függetlenül az AfD egy saját kicsi pártcsaládot szervez magának a jobbszélen, esetleg a magyar Mi Hazánkkal.

Most, az EP-választás után Brüsszelben találkoztak szerdán az Identitás és Demokrácia vezető pártjai. A közösség meghatározó ereje a francia Nemzeti Tömörülés: Marine Le Penék megnyerték a hazai választást és 30 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, ezzel az egész EP legnagyobb pártja lettek európai szinten.

Korábban írtuk

Le Pen mellett Matteo Salvini olasz Ligája, a Geert Wilders vezette, kormányra kerülő holland Szabadságpárt, a belga Flamand Érdek, a portugál Chega párt és további cseh, dán és osztrák pártok vettek részt a találkozón.

A találkozóról közölték, hogy annak témája Európa „középjobbjának” egyesítése volt.

Az Euronews megjegyzi, hogy az új pártcsaládot a magyar Fidesz 11 képviselője is erősíteni tudja majd.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.