Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Madrid, 2022. január 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4), Santiago Abascal, a spanyol jobboldali Vox párt elnöke (b3), Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ (b2), Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetõje és elnökjelöltje (b), illetve Paolo Borchia, az olasz Liga európai parlamenti képviselõje (j3) az európai konzervatív pártvezetõk plenáris ülésén Madridban 2022. január 29-én.
Hirdetés

Mint mondta, az iroda folyamatos együttműködésre teremtene lehetőséget az Európai Parlamentben a jobboldali pártok között, amelyek jelenleg három különböző frakcióhoz tartoznak, vagy függetlenek, de összehangolnák politikáikat, álláspontjaikat és „minden egyes párt szabadságát tiszteletben tartva” a szavazataikat is.

A Megvédeni Európát címmel rendezett tanácskozáson 15 párt képviseltette magát 12 európai országból. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje is.

Közös nyilatkozatban szorgalmazták az együttműködést a külső fenyegetésekkel szemben

„Az orosz katonai akciók Európa keleti határán a háború szélére sodortak bennünket. Európa nemzetei között szükséges a szolidaritás, az elszántság és a védelmi együttműködés az ilyen fenyegetésekkel szemben” – fogalmazott a dokumentum, amelyet Jorge Buxadé, a spanyol Vox párt uniós képviselőcsoportjának vezetője ismertetett a konferencia utáni sajtótájékoztatón.

A nyilatkozat kitért arra is, hogy az európai nemzetek hatástalannak tartják az Európai Uniós diplomáciát.

Korábban írtuk