Hirdetés

Folyamatosan rakodják a szenet a partra a Rajnán érkezett uszályokról Duisburg mellett. A rakomány Oroszországból érkezett, még a hónap elején életbe lépett behozatali tilalom előtt indult el Németország felé. Számos másik uszállyal együtt, ugyanis a kereskedők igyekeztek a lehető legtöbb szenet beszerezni a téli szezon előtt.

A német kormány korábbi álláspontjával ellentétben az ország nem mondhat le a fosszilis energiahordozókról az energiaválság hatásainak csökkentése érdekében – erről beszélt berlini sajtótájékoztatóján a német kancellár. Olaf Scholz szerint a kormány már fontos lépéseket tett ezügyben a gázellátás várható zavarai miatt.

Gondoskodtunk arról, hogy a széntüzelésű erőművek újra üzembe helyezhetőek legyenek. Az elsők már működnek, a többi üzemeltetővel pedig tárgyalunk. Azt is vizsgáljuk, hogy szükséges-e a három még meglévő atomerőművet egy kicsit tovább üzemben tartani – mondta a kancellár.

Olaf Scholz szerint helyes döntés volt a szankciókból kihagyni az orosz földgázt, mert számos keleti uniós tagállam mellett részben Németország is erősen függ az orosz gázszállítástól.

Néhány napja hangoztatott véleményével szemben ugyanakkor a kancellár most azt mondta: nem hiszi, hogy a háború okozta drágulás zavargásokhoz vezetne. Pedig a németeket erősen sújtják az elszabadult energiaárak. Egy az árakat összehasonlító portál adatai szerint az átlagos német háztartás – a magyar értékekhez hasonlóan – nagyjából 1700 köbméter gázt fogyaszt egy évben.

Ezért a jelenlegi árak szerint 3240 eurót, vagyis több mint 1,3 millió forintot kell fizessen egy német állampolgár rezsire, ami majdnem háromszorosa az egy évvel ezelőtti árnak.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk