Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A héten az EU bejelentette, hogy az elkövetkező hónapokban vészhelyzeti terveket dolgoz ki – ideértve a gáz-jegyrendszer bevezetését – arra az esetre, ha az orosz gázszállítások teljes leállítására kerülne sor. Amint arra már sokan figyelmeztettek, a gázhiány végzetes hatással lehet az olyan hatalmas európai gazdaságokra, mint Németország, amelyek működésük fenntartásához a bőséges és olcsó energiára támaszkodnak.

„Jelenleg nem tudhatjuk, melyik tagállam lesz a következő, ahol [megszűnik az orosz gázszállítás]” – nyilatkozta Kadri Simson energiaügyi biztos a Financial Timesnak (FT). – „Eddig sikerült gondoskodnunk a [korábban a rendszerről lekapcsolt] három tagállam ellátásbiztonságáról, elsősorban a szomszédos államoknak köszönhetően.”

A Gazprom korábban már leállította a Bulgáriába, Finnországba és Lengyelországba irányuló folyékony földgázszállítást, mert azok nem voltak hajlandók a nyersanyagért rubelben fizetni.

Bár az orosz valuta az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió által bevezetett, példa nélkül álló szankciók miatt kezdetben megingott, azóta már stabilizálódott.

Korábban írtuk

Az FT szerint egy uniós gáz-jegyrendszer valószínűleg kifejezetten az ipart sújtaná, hogy így ne a háztartások ne viseljék egy esetleges leállás terhét. Bizonyos kulcsfontosságú ágazatok – mint az élelmiszer- és vegyipar – valószínűleg szintén mentesülnének a szigorú elosztási szabályok alól.

Jelenleg az Európai Unión belüli gázfelhasználás mintegy 27 százalékát a cégek igénylik. Egyes iparágak képviselői – így Olaszországban és Németországban – már jelezték, hogy hajlandók lennének rubelben fizetni Oroszországnak, azonban az orosz központi bankkal szembeni nyugati szankciók fényében kérdéses, hogy egy ilyen lépés jelenleg jogszerűnek számítana-e.

Kadri Simson azt állítja, hogy az uniós blokk az év végéig képes lesz a felhasznált orosz gázmennyiség mintegy kétharmadát külföldi alternatívákkal helyettesíteni.

Bizonyos országok, különösen Németország – amely az egyik legnagyobb mértékben függ az orosz gáztól – állítólag már készülnek a gáz-jegyrendszer bevezetésére.

Néhány vezető, köztük Mario Draghi olasz miniszterelnök is az energiafogyasztás visszafogására szólította fel a lakosságot: áprilisban azt mondta az olasz polgároknak, hogy választaniuk kell a „béke vagy a légkondicionálók” között.

(forrás)