Fotó: Martin Suker/Shutterstock.com
Hirdetés

A Survation közvéleménykutató cég által a Best for Britain nevű politikai kampányszervezet megbízásából 22 ezer választó bevonásával elvégzett országos reprezentatív vizsgálat kimutatta, hogy a Labour – a legnagyobb ellenzéki erő – a jelenlegi pártpreferenciák alapján 456 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban, és ezzel 262 fős többségbe kerülhet az összes többi frakció együttes várható létszámához képest.

Ez azt is jelentené, hogy a Sir Keir Starmer vezette Munkáspárté lenne az alsóházi képviselői helyek 70 százaléka, és a többi frakció osztozna a fennmaradó 30 százalékon.

A Munkáspárt a Tony Blair vezetésével aratott 1997-es választások után 418 tagú frakcióval és 179 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt.

A Labour alsóházi frakciója 202 tagú volt a választások kiírása után feloszlatott eddigi parlamentben.

Korábban írtuk

A Survation szombaton közzétett felmérése szerint a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt frakciójának létszáma ugyanakkor az előző, 2019-es választáson elnyert 348-ról 72-re csökkenne, vagyis nem egészen a felére az 1906-os parlamenti választásokon megszerzett 156 képviselői mandátumnak, amely a Konzervatív Párt történetének eddigi legrosszabb választási eredménye.

A Survation által használt MRP vizsgálati modell a hagyományos választói minták sokszorosára terjed ki, száznál több kritériumot vesz figyelembe, és az eredményt súlyozza minden egyes választókörzet demográfiai összetételével, valamint hosszú időre visszatekintve a választók pártpreferenciáinak változásaival.

A hagyományos módszertannal elvégzett felmérések is hónapok óta folyamatosan azt jelzik, hogy a Munkáspárt 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyben jár a konzervatívok előtt.