10,5 milliárd dollár értékben vásárol Patriot rakétavédelmi rendszereket Lengyelország az Egyesült Államoktól – írja a DefenseNews.com honlap.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Pentagon közlése szerint a gigaüzletre múlt hét pénteken a külügyminisztérium is rábólintott. 
A védelmi minisztérium közleménye szerint a két szakaszban lebonyolítandó üzletkötés lehetővé teszi majd Lengyelországnak, hogy olyan NATO-szövetségeseivel együtt vehessen részt légi és rakétavédelmi hadgyakorlatokon, mint Hollandia, Németország, Spanyolország és Görögország, amelyeknek szintén Patriot rakétarendszereik vannak. 
Mivel fejlett haditechnológia eladásáról van szó, az üzletet a kongresszusnak is jóvá kell hagynia. 

A lengyel fél kifejezetten ragaszkodott a legkorszerűbb berendezésekhez, olyan technológiához is, amely egyelőre az Egyesült Államokban sem áll rendelkezésre, írja a honlap, részben ezzel is magyarázható a rakétarendszer horribilis ára. Ráadásul az oldal információi szerint Lengyelország ragaszkodott ahhoz, hogy a fejlesztési és gyártási munkálatok legalább 50 százaléka hazai gyárakban történjen, hogy ezzel saját védelmi iparát is fejlessze – ennek hiányában még az üzlet felmondását is meglebegtették. 

A rakétavédelem régóta fontos kérdés a lengyel fegyveres erők berkein belül, főleg az oroszoktól való félelemnek köszönhetően. 
Nem véletlen, hogy Románia mellett éppen itt kapott helyet az Aegis Ashore ütegeinek egyik állomása. A romániai komplexumot tavaly adták át, és egyebek mellett negyvennégy darab, ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétát és egy nagy teljesítményű radart telepítettek. 
Az elfogórakéták hatótávolsága 500 kilométer, és maximális sebességük óránként 9600 kilométer. 
Az átadással nagyjából egy időben az észak-lengyelországi Redzikowóban, a Balti-tenger közelében is megkezdődtek a rakétavédelmi rendszer állomásának építési munkálatai. 
Egyébként Patriot rakétákból Románia is bevásárol, igaz, hogy lényegesen kisebb, 3,9 milliárd dollár értékben. 

A lengyel vezetés az Ukrajna és Oroszország között kialakult feszültség miatt 2014-ben döntött úgy, hogy az Egyesült Államok által gründolt Aegis rendszer befogadása mellett felgyorsítja saját rakétavédelmi rendszerének fejlesztését is, ennek keretében valósulhat most meg a nagyszabású üzlet. 

Nem a Patriot-rendszereket gyártó Raytheon az egyetlen amerikai cég, amely nagyot szakíthat Lengyelországban, a tervek között szerepel két repülőszázadnyi, Lockheed Martin által gyártott F-35-ös vadászgép beszerzése, darabonként nagyjából 100 millió dollárért. 
Lengyelország már most is azok közé tartozik a NATO-n belül, akik teljesítik a szövetség kritériumát, és a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára növelték védelmi kiadásaikat. 
Varsó ugyanakkor ambíciózus honvédelmi terveivel 2030-ra 2,5 százalékra emelné védelmi büdzséjét.

(Kovács Dániel)