Budapesti napok Moszkvában elnevezéssel háromnapos kulturális, gazdasági és szociális rendezvénysorozat kezdődik hétfőn az orosz fővárosban.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Moszkvai Kereskedelmi és Iparkamarában kedden üzleti fórumot rendeznek, amelynek keretében szakértői kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, majd a turizmus és a közlekedés fejlesztéséről, valamint a lakosság szociális védelméről lesz szó. A Szalay-Bobrovniczky Alexandra budapesti főpolgármester-helyettes vezette magyar küldöttség moszkvai szociális intézményeket is felkeres majd.   

A Zene Házában hétfő este Fülei Balázs zongoraművész és a Musica Viva moszkvai kamerazenekar Liszt-, Kodály- és Bartók-műveket ad elő, szerdán pedig a Novaja Opera színházban fellép majd a Magyar Állami Népi Együttes.

A moszkvai kormány külkereskedelmi és külügyi hivatalának közleménye emlékeztetett rá, hogy a tavalyi budapesti moszkvai napok alkalmából avatták fel fővárosi Duna-parton a Moszkva sétányt. Viszonzásként a moszkvai Kudrin-téren barátságfát fognak elültetni, a Dante Alighieri Könyvtárban pedig megnyitják a Budapest-sarkot.

A sport kedvelői a lábtenisz és asztali tenisz elemeit vegyítő teqball-bemutatót tekinthetnek majd meg. A sportágat Borsányi Gábor és Huszár Viktor Dénes fejlesztette ki.

A budapesti napokat a Moszkvai Kormány és a Fővárosi Polgármesteri Hivatal által a 2016 és 2019 közötti időszakra megkötött, Szergej Szobjanyin és Tarlós István által aláírt együttműködési megállapodás keretében rendezik meg.  A két főváros közötti baráti kapcsolat 1958-ban kezdődött. 2000-ben Budapest és Moszkva barátsági és együttműködési, 2007-ben pedig környezetvédelmi együttműködési megállapodást kötött.