Megtámadtak egy utasokkal teli buszt, amelyen az Alternatíva Németországért (AfD) tagjai utaztak volna Budapestre, a március 15-ei ünnepségre. A buszt kövekkel és festékbombákkal dobálták meg.

Az egyik utas így számolt be a történtekről: „Március 14-én reggel indultunk Berlinből az Ostbahnhof mellől. Még ötszáz métert sem tettünk meg, amikor kőzápor zúdult a buszra. Festékbombák repültek felénk, a busz hátsó ablaka betört, az egyik oldalablak megrepedt, a szélvédőt festék borította. Hat vagy hét, maszkot viselő alak támadt a buszra, akik azonnal eltűntek.”

Az eddigi ismeretek szerint nem sérült meg senki. 

Georg Pazderski, az AfD berlini elnöke brutális bűncselekménynek nevezte az AfD-tagok ellen elkövetett, azok testi épségét is fenyegető, életveszélyes akciót. 

„Abszolút embertelen és kriminális” – kommentálta a történteket a politikus.

Felmerül a kérdés: ki adott ki információt az utazással kapcsolatban? Csak egy egészen szűk kör tudhatott a részletekről, a buszt ugyanis előző nap ki kellett cserélni, és csak az utazáson résztvevőket tájékoztatták, hogy egy másik, ezüstszínű Wörlitz-busz jön értük. 

Az utasok a támadás ellenére sem adták fel. 

”Megyünk Budapestre. Autóval, menetrend szerinti járattal, de mindenképp megyünk. Csak azért is„ – szögezték le az elszánt AfD-tagok.