Az már korábban is világos volt, hogy távolról sincs egyetértés a tagállamok között a Nabucco gázvezeték finanszírozásáról. Az Európai Bizottság eredetileg 250 millió eurót szánt a Kaszpi-térségből tervezett vezetékre. A gazdag nyugati tagállamok, amelyek kevéssé vannak kiszolgáltatva az állandó orosz-ukrán vitának, ezt sokallták és 200 millió euróra csökkentették az egyébként is szimbolikus összeget, hiszen a Nabucco minimum 8 milliárd euróba fog kerülni, ha valaha valóság lesz belőle.

Mert a legfrissebb, mára kiszivárgott információ szerint a Nabucco név eltűnt az 5 milliárd eurós uniós projektlistáról. A bennfentesek szerint Angela Merkel követelésére. A német kancellár kijelentette: nem lehet most közpénzt fordítani egy olyan projektre, amely valamikor csak 2010 után, de inkább 2015 közelében valósulhat meg.

A cseh elnökség most egy kompromisszumos változaton dolgozik, hiszen a téli gázválság által súlyosan érintett kelet-európai országok ragaszkodnak a Nabucco anyagi támogatásához. Ha ugyanis az unió kihátrál a Nabucco mögül, a magánbefektetők, akik a projekt tényleges finanszírozói lehetnek, elbizonytalanodnak.

Elvben az e hétvégi uniós csúcson dönteni kellene az 5 milliárdos csomagról, mert ha ilyen relatív kis összegű közös pénzügyi tervről sem születik megállapodás, az unió egész energia és válságkezelő politikája hiteltelenné válik.

(MR)